Bewakingscamera’s worden hedendaags veelvoudig ingezet door zowel bedrijven, overheden als particulieren. Dit kan bijvoorbeeld zijn om vandalisme en criminaliteit af te schrikken, bewijslast vast te leggen of bijvoorbeeld om een bedrijfsproces vast te leggen. Daarnaast worden bewakingscamera’s steeds vaker uitgerust met onboard intelligentie. Dit houdt in dat deze camera’s bijvoorbeeld verschil kunnen maken tussen mensen en auto’s, gebiedsdetectie (tripwire/ intrusion detection) of om bepaalde activiteiten te kunnen monitoren. Denk aan spookrijders, verkeersovertredingen (rode kruizen) en nog vele andere toepassingen. Vroeger werd dit vooral gedaan op basis van motion detection. Omdat dit voor alle soorten beweging (pixel verandering) meldingen genereerd was dit vaak niet goed toepasbaar. Doordat de camera’s nu in staat zijn verschil te zien tussen objecten kan hier veel sneller en accurater op worden gefilterd. Op onze camerabeveiliging pagina vindt u meer informatie over de mogelijkheden en kosten die dat met zich mee brengt. Ook is er een breed scala aan verschillende soorten bewakingscamera’s. Denk aan 360 graden bewakingscamera‘s, ook wel panoramische bewakingscamera’s genoemd. ‘Full Color’ camera’s of bijvoorbeeld 4g bewakingscamera’s, winkel diefstal camera’s.

Analoge bewakingscamera

De eerste commerciële bewakingscamera werd op basis van CCD sensors gemaakt. Het signaal wordt verzonden via coaxiale kabel. Deze kabel wordt tevens gebruikt voor analoge televisie bij internet providers voor standaard tv kanalen. De bewakingscamera’s werden verboden met een digital video recorder (DVR).  Analoge bewakingscamera’s hebben één van de volgende resoluties:

Resolutie benaming Resolutie
QCIF 176×144 Pixels
CIF 352×288 Pixels
2CIF 704×288 Pixels
4CIF 704×576 Pixels
D1 720×576 Pixels

IP bewakingscamera

De eerste IP camera is uitgevonden door Axis communications. Hedendaags is Axis nog steeds een grote speler op het gebied van IP camera en video oplossingen. Andere innovaties van Axis zijn de ASIC chip, video encoders en Pan tilt zoom (PTZ). Door de grote innovatieslagen die videobewaking fabrikanten hebben doorgemaakt kwamen er rond 2015 grote Chinese bedrijven die zich gingen richten op goedkopere bewakingscamera’s maar van degelijke kwaliteit. Deze fabrikanten dreven de prijzen naar beneden van de westerse fabrikanten. Dit wordt ook wel “The race to the bottem” genoemd door de bewakingscamera industrie. Deze balans is door de loop der jaren wel weer grotendeels hersteld. Vandaag de dag zijn Hikvision, Uniview en Dahua de grootste fabrikanten van IP video oplossingen. 

Resolutie IP Bewakingscamera

Door de enorme hoeveelheid innovaties kunnen IP camera’s beschikken over enkele tot tientallen megapixels. Hierdoor zijn de meeste camera’s uitgerust met 2 tot 12 megapixel resolutie. Meer dan genoeg voor een scherp camerabeeld. Van belang is echter ook dat situaties zoals low light, over-compensation en ruis goed kunnen worden onderdrukt. Hiervoor maken fabrikanten gebruik van technieken zoals backlight compensation, digital noise reduction en wide dynamic range.  Ook is het gebruikte videocompressie codec belangrijk voor de uiteindelijke kwaliteit

HD over Coax bewakingscamera

Als laatste zijn er ook fabrikanten die moderne techniek over ouderwetse coax kabels kunnen versturen. Hierdoor kan een camera over coax kabel tot wel 8 megapixel halen. Deze techniek komt bijvoorbeeld onder de noemers HD-CVI en HD-SVI. Het grote voordeel hiervan is dat alleen de bewakingscamera hoeft te worden vervangen en niet de bekabeling. Dit brengt een grote kostenreductie met zich mee wanneer er een camerasysteem wordt gemoderniseerd. Wel bieden HD-CVI camera’s minder mogelijkheden en opties omtrent alarmering en intelligente detectie.

Herkomst bewakingscamera

Bewakingscamera’s worden al een lange tijd geproduceerd. Zo is de allereerste bewakingscamera al in 1942 bedacht. Deze werd gemaakt in Duitsland om V-2 rakketten te monitoren in de tweede wereld oorlog. Het duurde nog tot 1949 voordat bewakingscamera’s commercieel beschikbaar waren. Siemens AG produceerde de eerst CCTV camera. Het duurde daarna alsnog nog tot medio 1995 voordat de techniek op grote schaal begon te worden ingezet door overheden. Meerdere bedrijven hebben door de jaren heen CCTV camera’s bedacht maar dit sloeg niet aan. Door de hoge prijs was de techniek ook lang niet interessant voor particulieren of kleine bedrijven.

 

Offerte aanvragen?

Vrijblijvend advies - scherp geprijsd
Offerte op locatie - d
ezelfde werkdag geregeld!

 

085 - 303 48 69   

Offerte aanvragen