Wat is een harde schijf? Een harde schijf is een vertaling van een hard disk drive, ook wel HDD genoemd. Onderhuids is een harde schijf simpel gezegd één of meerdere schijven en lees en schrijfkoppen. Door middel van elektronische sturing wordt er op de aangewezen momenten geschreven en gelezen door de harde schijf.

Harde schijven opnames en camerabewaking

Harde schijven zijn een onmisbaar onderdeel van een camerabewakingssysteem. Alle camerabeelden worden opgeslagen de aangewezen harde schijven. Afhankelijk van onder andere resolutie, bewegingsdetectie/ altijd opname, frames per seconde en het videocompressie codec kan een harde schijf een x aantal dagen opnemen. Kortom, er zijn een hoop variabelen die invloed hebben op de totale opnameduur.

Harde schijven ontwikkeld voor camerabewaking

Harde schijven hebben door de jaren heen een hoop veranderingen ondergaan. Naast dat deze steeds meer capaciteit hebben gekregen zijn er ook harde schijven ontwikkeld die zich optimaal lenen voor 24/7 gebruik en mixed read en write speed. Deze harde schijven zijn onder andere te vinden bij het merk Western Digital onder de WD Purple Surveillance hard drives series. Zo hebben deze harde schijven 3 jaar garantie en zijn deze lager in energiegebruik dan andere harde schijven. Deze zijn te krijgen vanaf 1 Terabyte tot wel 18 Terabyte.

Harde schijf fabrikanten

Er zijn wereldwijd nog slechts een paar grote fabrikanten van harde schijven met traditionele schijven (HDDs). Western Digital, Seagate en Toshiba. Deze hebben allemaal een aanzienlijk aandeel in de totale wereldwijde verkoop.

Verschillende types harde schijven

Naast de traditionele harde schijven (HDD) wordt er volop ingezet op Solid State Drives (SSD). Deze gebruiken in plaats van de traditionele harde schijf geen spinning disk maar een chip. Hierdoor kan er veel sneller data worden geschreven en gelezen. Een nadeel hiervan is dat de SSDs sneller stuk gaan als deze dag in dag uit data aan het wegschrijven zijn. Echter wordt dit limiet steeds verder opgehoogd door innovaties. Er zijn zelfs SSDs die zich kunnen meten met de schijf capaciteit van HDD’s.

Verschillende type aansluitingen

Naast de SATA (Serial Advanced Technology Attachment) aansluiting zijn er ook harde schijven die werken via  een PCIE (Peripheral Component Interconnect Express) aansluiting. Dit zijn NVME (Nonvolatile Memory Express) gebaseerde harde schijven die werken op flash geheugen. Deze NVME SSDs worden via PCIE of een M2 slot (Ook wel M2 SSD genoemd) aangesloten. Deze maken net zoals bijvoorbeeld videokaarten gebruik van de PCIE aansluiting waardoor er een veel hogere overdrachtssnelheid kan worden gerealiseerd. Wel is van belang dat er minimaal PCIE 3.0 ondersteuning is vanuit het moederbord om deze hogere snelheden te kunnen halen. PCIE 4.0 SSD’s zijn inmiddels ook al ruimschoots beschikbaar en maken het theoretisch mogelijk meerdere gigabytes per seconden te versturen. Er zijn zelfs als proefconcepten voor PCIE 5.0. Net zoals PCIE vereiste een M2 slot vaak GPU Lanes. Deze worden door de CPU toegekend mits er genoeg aanwezig zijn. Ook M2, NVME SSDs kunnen worden gebruikt voor camerabewaking doeleinden echter biedt dit in de praktijk voor opslagcapaciteit nog weinig voordelen. Door de hoge kosten en relatief korte levensduur vergeleken met HDD’s in een toepassing zoals een camerasysteem is dit niet rendabel.

Offerte aanvragen?

Vrijblijvend advies - scherp geprijsd
Offerte op locatie - d
ezelfde werkdag geregeld!

 

085 - 303 48 69   

Offerte aanvragen