Megapixels bewakingscamera’s

Megapixels worden bij bewakingscamera’s gebruikt om aan te geven over pixels de bewakingscamera beschikt. Één megapixel staat gelijk aan een miljoen pixels. 1000 megapixel staat gelijk aan 1 gigapixel

Door de jaren heen is de kwaliteit van bewakingscamera’s steeds verder geëvalueerd. Hedendaags zijn er al camera’s die over tientallen megapixels beschikken. Dit zijn vaak wel exotische bewakingscamera’s met een behoorlijk prijskaartje. De aantal megapixels staat nauw in verhouding met de resolutie van de bewakingscamera’s. Zo hebben 3 en 5 megapixel camera’s vaak een 4:3 verhouding. 4:3 is geen breedbeeld. Wanneer u dus beschikt over Full-HD, Quad-HD, 4k of 4K ultra camera’s zal u merken dat de meeste camera’s een 16:9 of 16:10 breedbeeld verhouding hebben. Dit leidt ertoe dat de bewakingscamera’s ‘rommelig’ worden weergeven in een matrix doordat de verhoudingen van de camera’s anders zijn.

Resolutie en megapixels

Het aantal pixels van sensors zoals CCDs of CMOS beeldsensors is vaak groter dan het daadwerkelijke aantal wat wordt gebruikt voor de opnames. In zo’n geval worden randpixels niet gebruikt. Als voorbeeld: als u een 2,1 megapixel bewakingscamera heeft deze in praktijk slechts 1,9 megapixel is. Dat zou uitkomen op ongeveer 1600×1200 pixels.)

Beeldsensors

Er zijn een aantal soorten beeldsensors die worden gebruikt voor bewakingscamera’s. De klassieke CCD sensor. Deze is alleen gevoelig voor de hoeveelheid licht maar gebruikt een kleurenmasker om elke pixel alleen bloot te stellen aan rood, groen, blauw (RGB).

De meeste bewakingscamera’s beschikken over CMOS beeld sensors. Deze Complementary MetalOxide Semiconductor sensors zijn voor fabrikanten goedkoper en eenvoudiger te produceren dan CDD’s. Een ander voordeel van CMOS sensors is dat deze veel minder stroom gebruiken in verhouding met CCD beeldsensors. In het verleden werd vaak nog gebruik gemaakt van CCD sensors terwijl er al veel met CMOS werkt gewerkt. Dit kwam doordat de techniek nog in zijn kinderschoenen stond en de betrouwbaarheid van CCD beeldsensors destijds nog aanzienlijk beter was. Hedendaags wordt er zo goed als alleen maar gebruik gemaakt van CMOS sensors voor IP camera’s. Deze CMOS beeldsensors hebben ook veel minder last van ruis. Wanneer er alsnog teveel ruis is wordt er weer gebruik gemaakt van Digital Noise Reduction

 

Offerte aanvragen?

Vrijblijvend advies - scherp geprijsd
Offerte op locatie - d
ezelfde werkdag geregeld!

 

085 - 303 48 69   

Offerte aanvragen