Video compressie

In de wereld van camerabewaking wordt er gebruik gemaakt van videocompressie algoritmes voor het versturen en opslaan van videobestanden. Doordat deze bestanden vaak erg groot zijn is compressie een belangrijk onderdeel van een camerasysteem.

H.264 – Videocompressie codec

H.264 is een video codec MPEG4 codec gebaseerd algoritme gericht op de compressie van video bestanden. H.264 is een van de meest gebruikte algoritmes voor videobewaking transmissie over een TCP/IP netwerk. Codec staat voor ‘compressie decompressie’. Een codec zoals H.264 is een complexe rekenformule waarmee videobestanden, maar ook bijvoorbeeld bestanden zoals audio en foto’s aanzienlijk kleiner kunnen worden gemaakt. Hierdoor kan er worden bespaard op harde schijf ruimte wat er weer voor zorgt dat er veel langer kan worden opgenomen dan wanneer er gecomprimeerde bestanden worden bewaard op een opslagmedium.

H.264 en camerabewaking

H.264 wordt veelvoudig toegepast bij camerabewaking apparatuur. Vrijwel alle A-merk apparatuur ondersteund H.264. Maar hoe werkt het H.264 codec nou eigenlijk? Wanneer er camerabeelden worden verstuurd van de bewakingscamera naar bijvoorbeeld een recorder of monitor gebeurt dat over een TCP/IP verbinding. Om het netwerk niet dusdanig te belasten worden deze beeldfragmenten gecomprimeerd. Dit geldt dus voor zowel de opslag als de transport. Door slimme algoritmes worden bepaalde kleuren of fragmenten van het beeld weggegooid tijdens de compressie. Dit gebeurt dusdanig dat er geen stukken ontbreken maar er treed wel een permanent kwaliteitsverlies op. Er kan ook worden gekozen om alleen keyframes op te slaan. Dit zorgt ervoor dat er alleen bewegende beelden worden opgeslagen. Dit bespaard veel opslagcapaciteit.

Andere videocompressie mogelijkheden

Naast H.264 zijn er ook andere video codecs. De een gericht op compressie en zo klein mogelijke bestanden, de andere juist weer op kwaliteit. Enkele voorbeelden hiervan:

(M)JPEG videocompressie

Een ongecompliceerde codec waar de camerabeelden weinig tot geen kwaliteitsverlies op bevinden. Een nadeel hiervan is dat er veel netwerksnelheid nodig is om deze camerabeelden te sturen. Hoe meer megapixel de camera is hoe hoger de benodigde bandbreedte is.

H.265 videocompressie

H.265, ook wel bekend als ‘High Efficiency Video’ Coding (HEVC) is de opvolger van H.264. H.265 is doorontwikkeld op H.264. Met als voordelen nog minder bandbreedte belasting en nog kleinere bestanden. Wel wordt t de CPU of GPU nog sterker belast bij het decoderen van de bestanden doordat de pakketjes extra zijn gecomprimeerd t.o.v. H.264.

Zipstream videocompressie

Het Zipstream codec is een protocol ontwikkeld door Axis Communications (tevens de bedenker van de eerste IP camera). Zipstream is alleen beschikbaar voor Axis camera’s. Zipstream focust zich niet alleen op de bitrate maar heeft 3 algoritmes gericht op Dynamische ROI, GOP, en FPS. Dit zorgt ervoor dat de bandbreedte en opslag capaciteit met wel tot 50% kan worden verkleind.

MxPEG videocompressie

MxPEG is een protocol dat wordt gebruikt door Mobotix camera’s. MxPEG zorgt ervoor dat alleen de veranderende pixels worden opgenomen van I Frames. Hierdoor wordt er bespaard op opslag. Ondanks Mobotix de enige fabrikant is waarbij MxPEG wordt ondersteund is dit wel te gebruiken in combinatie met QNAP NAS apparatuur.

Offerte aanvragen?

Vrijblijvend advies - scherp geprijsd
Offerte op locatie - d
ezelfde werkdag geregeld!

 

085 - 303 48 69   

Offerte aanvragen