Wat is een NAS? NAS staat voor Network Attached Storage. Deze bevat vaak al meerdere harde schijven gericht op het opslaan van data. Dit kunnen foto’s, video’s maar ook bijvoorbeeld muziek of self-hosted applicaties zijn. Mailservers, webservers, docker containers en meer. In het verleden gebruikte Mobotix camera’s bijvoorbeeld QNAP als NAS voor het opslaan van camerabeelden. Zo heeft Synology nog steeds Surveillance Station. Een beperkte vorm van een video management systeem. Ook huidige video management systeem oplossingen kunnen een NAS gebruiken voor het opslaan van camerabeelden.

Nadelen NAS bij opslaan en bewaren camerabeelden

Het wordt afgeraden een NAS te gebruiken voor het opslaan van camerabeelden. De 2 protocollen die hiervoor gebruikt kunnen worden in combinatie met een NAS zijn SMB (Server Message Block) en ISCSI (Internet Small Computer Systems Interface). Deze protocollen zijn niet geoptimaliseerd voor een grote datastream zoals het opslaan van camerabeelden. Hierdoor kan er eenvoudig corruptie optreden of kan de performance van het systeem erg slecht worden. Het wordt daarom altijd aangeraden om beelden op te slaan op en SAN (Storage Area Network) of DAS (Direct Attached Storage). Deze vormen van opslag bieden namelijk een veel snellere en stabielere manier van opslag en communicatie.

Verschil NAS en SAN

Een NAS en SAN zijn in algemene lijnen een vergelijkbaar product. Een NAS wordt echter meer gebruikt door particulieren en het MKB. Een SAN is een heel stuk duurder in aanschaf en komt meer terug in de grootzakelijke Enterprise wereld waar downtime direct geld kost. Een NAS heeft normaliter 1 tot 2 LAN poorten van 1gb of soms inmiddels ook al 2.5gb. Hiermee kan een redelijke snelheid worden behaald. Zowel de snelheid van ISCSI als SMB wordt gelimiteerd door de Network interface card snelheid (NIC) van de NAS. Als de NIC een 1gb snelheid heeft kan er niet veel meer dan 80 Mbps worden behaald. Dit zorgt ervoor dat de verbinding onstabiel kan raken en er dus beeldmateriaal verloren kan gaan. 80 Mbps is namelijk erg weinig voor een gemiddeld camerasysteem als je bedenkt dat zelfs camera’s standaard al een 100 Mbps NIC hebben. Een SAN werkt meestal via meerdere fibre channels, oftewel glasvezel. Hierdoor kan de snelheid oplopen van enkele gigabits tot wel honderden gigabits. Dit is genoeg voor zeer grote organisaties om complexe data structuren mee te hosten. Denk aan databases, applicaties en shares. Een SAN is vaak ook uitgerust met een failover of redundant netwerk design wat er voor zorgt dat er ook bij reboots geen downtime is van de desbetreffende applicaties e.d. Een camerasysteem kan van een SAN uitstekend gebruik maken wanneer er grote hoeveelheden data op moeten worden geslagen. Er is dan een hoge snelheid en stabiele verbinding aanwezig. Daarnaast kan de harde schijf opslag eenvoudig worden uitgebreid en kunnen de harde schijven tevens in RAID opstelling worden opgesteld. Dit voorkomt ook weer data corruptie wanneer er een harde schijf kapot gaat.

Offerte aanvragen?

Vrijblijvend advies - scherp geprijsd
Offerte op locatie - d
ezelfde werkdag geregeld!

 

085 - 303 48 69   

Offerte aanvragen