Shutter speed, ook wel sluitertijd genoemd, is een belangrijke instelling in een bewakingscamera die de hoeveelheid licht bepaalt die in de bewakingscamera komt tijdens het maken van camerabeelden. Het wordt uitgedrukt in seconden of fracties van een seconde, zoals 1/1000 of 1/2000 van een seconde.

Een snelle sluitertijd, zoals 1/2000 van een seconde, laat weinig licht binnen in de bewakingscamera en kan worden gebruikt om snel bewegende objecten scherp vast te leggen. Een voorbeeld is een snel rijdende auto waarvan de nummerplaat leesbaar moet zijn voor ANPR software.  Aan de andere kant, een trage sluitertijd, zoals 1 seconde, laat veel licht binnen in de camera en kan worden gebruikt om beweging weer te geven als een waas, zoals bij landschapsfotografie. Dit is vaak echter niet toepasbaar op beveiligingsapparatuur.

Een van de belangrijkste overwegingen bij het kiezen van de juiste sluitertijd is de snelheid van beweging die u wilt vastleggen. Bij snel bewegende objecten, zoals bij de nummerplaat, is een snelle sluitertijd nodig om beweging vast te leggen zonder onscherpte. Aan de andere kant, bij statische of langzaam bewegende objecten, zoals bij landschapsfotografie, kan een tragere sluitertijd worden gebruikt om beweging weer te geven als een waas of om een langere belichtingstijd te gebruiken voor meer licht in het beeld.

Naast sluitertijd spelen ook instellingen als wide dynamic range en frames per seconde een grote rol in het juist vastleggen van het gewenste object of situatie. Ook de beeldresolutie is van groot belang hiervoor.

Offerte aanvragen?

Vrijblijvend advies - scherp geprijsd
Offerte op locatie - d
ezelfde werkdag geregeld!

 

085 - 303 48 69   

Offerte aanvragen