Wat is RAID? RAID staat voor ‘Redundant Array Of Independent Disks’. Hiermee kunnen meerdere harde schijven worden gebruikt om 1 virtuele harde schijf te vormen. Dit principe wordt al heel lang gebruikt in server oplossingen over de hele wereld. Een RAID array wordt gebruikt om te voorkomen dat als 1 harde schijf stuk gaat direct alle data die op die harde schijf stond verloren gaat. Er wordt hiervoor een RAID controller gebruikt die de data verdeeld over de harde schijven in de array en deze dusdanig indeelt dat er van ieder stukje data op een andere harde schijf datzelfde stukje data staat. Als er vervolgens 1 disk stuk gaat kan met een nieuwe disk de array worden hersteld door deze data terug te zetten op de nieuwe disk.  Dit wordt ook wel een pariteit bit genoemd.

Verschillende soorten RAID

Er zijn veel verschillende soorten RAID varianten. Hieronder een klein overzicht van de meest voorkomende vormen van RAID.

Type RAID Minimaal aantal schijven Voordelen Nadelen
0 2 Snelste data doorvoer Geen redundantie
1 2 Volledige kopie Duur en traag
5 3 Goede lees snelheid, goedkoop Niet betrouwbaar bij herstel van grote partities
6 4 Goede lees snelheid, effectief schrijfsnelheid
10 4 Goede lees en schrijf snelheid, erg betrouwbaar Relatief duur
50 4 Goede betrouwheid Niet zo snel  en betrouwbaar als RAID10 ondanks vergelijke vereisten
Hybride 2 Kan verschillende grootte van harde schijven door elkaar heen gebruiken Wordt door veel platformen niet ondersteund

Gebruik RAID bij camerasysteem

Zowel network video recorders als video management servers ondersteunen vaak de mogelijkheid om gebruik te maken van RAID partities. Veel video management servers maken gebruik van Dell, HP en Supermicro hardware. Deze server platformen hebben hun eigen RAID controllers zoals de PERC bij Dell. Hiermee kan een hardware matige RAID op worden gezet voor optimale betrouwbaarheid en snelheid. Zo kan er worden gezorgd voor een robuuste opslag en kunnen er bij problemen automatisch meldingen naar de systeembeheerder worden gestuurd als er bijvoorbeeld een raid partitie problemen ondervind met een HDD van een camerasysteem opslag. Bij grote camerasystemen zijn RAID installaties vrijwel standaard voor de opslag van camerabeelden. Naast de betere betrouwbaarheid kan er ook aan snelheid in zowel read als write speed worden gewonnen met bijvoorbeeld een RAID10 partitie.

Camerabeelden RAID opslag op Solid State Disks

Naast traditionele harde schijven kunnen RAID partities ook basis van SSDs worden gemaakt. Afhankelijk van het type backplane van de camera server kan dit bijvoorbeeld op SATA, maar ook op NVME, SAS of M2 formaat zijn. Het grote voordeel van SSDs is de veel snellere werking. Wel gaan SSDs sneller stuk wanneer er veel data naar wordt toegeschreven. Daarom worden bijvoorbeeld de SSDs vaak gebruikt voor een operating system (OS) en de opslag gebeurd dan op traditionele spinning disks op basis van SAS en SATA.

Uitrekenen benodigde opslagcapaciteit RAID

Omdat RAID ervoor zorgt dat de netto opslagcapaciteit wordt verlaagd door het redundant opslaan van data is het belangrijk van te voren te kijken hoeveel opslagcapaciteit er nodig is. Hiervoor kan een eenvoudige RAID calaculator worden gebruikt. Zo kan er van te voren al worden bepaald welk type RAID er moet worden gebruikt en hoeveel opslag er extra moet komen om aan de gestelde opslageisen te kunnen voldoen.

Offerte aanvragen?

Vrijblijvend advies - scherp geprijsd
Offerte op locatie - d
ezelfde werkdag geregeld!

 

085 - 303 48 69   

Offerte aanvragen