UTP kabel wordt gebruikt om apparaten met elkaar te verbinden op het internet of een LAN netwerk. Ook IP camera’s maken gebruik van UTP kabel om zowel signaal als stroom te kunnen ontvangen. Maar welke UTP kabel, ook wel CAT kabel is geschikt voor het gebruik van bewakingscamera’s?

Wat is een UTP kabel?

UTP staat voor unshielded twisted pair. In een UTP kabel zitten 8 koperen aders in de kleuren:

Wit oranje Oranje Wit blauw Blauw Wit Groen Groen Wit Bruin Bruin

Deze dienen in een specifieke volgorde in de RJ45 connector de worden bevestigd om een signaal te kunnen ontvangen aan de andere kant.

Welke kabelsoorten zijn er?

UTP kabels gaan al een tijd mee en zijn er in verschillende soorten en maten. Om te kunnen bepalen welke kwaliteit de kabel is moet je kijken onder welke CAT categorie de kabel valt.

CAT Kabel  Overdrachtsnelheid Bandbreedte
UTP CAT5 100 mbit per seconde 100 Mhz
UTP CAT5E 1000 mbit per seconde 100 Mhz
UTP CAT6 1000 mbit per seconde 250 Mhz
UTP CAT6A 10000 mbit per seconde 500 Mhz
UTP CAT7 10000 mbit per seconde 1000 Mhz
UTP CAT7A 10000 mbit per seconde 1200 Mhz
UTP CAT8 10000 mbit per seconde 2000 Mhz

Wij adviseren om niet langer dan CAT5e te gebruiken voor beveiligingscamera’s. Ondanks de meeste camera’s slechts een 100mbps maximum snelheid hebben is CAT5e het gebruikelijke minimum standaard voor vrijwel alle bekabeling. Hoe hoger de brandbreedte van de kabel des te langer de kabel kan zijn en zijn maximum snelheid kan halen.

Power over Ethernet via UTP kabel

Power over Ethernet is een belangrijk onderdeel van iedere IP camera. Hiermee kunt u via de UTP kabel zowel de stroom als signaal doorgeven waardoor er geen externe voeding meer nodig is zoals bij ouderwetse analoge camera’s. Van belang is dat u een netwerk switch gebruikt welke ondersteuning biedt voor Power over Ethernet. Hiervoor Wordt het 802.3af (PoE) en 802.3at (PoE+) standaard gebruikt. Vrijwel alle netwerk switch fabrikanten zoals Ubiquiti, Netgear, Cisco en HP bieden Power over Ethernet switches aan binnen hun assortiment.

Bescherming van de UTP kabel

UTP kabels zijn standaard niet voorzien van bescherming. De U staat dan ook voor ‘unshielded’. Afhankelijk van het doeleinde van de UTP kabel kan het wel handig of zelfs noodzakelijk zijn om deze te beschermen. Hiervoor zijn de volgende soorten kabels:

Oude benaming Nieuwe benaming Kabel afscherming Aderparen afscherming
UTP U/UTP geen geen
STP U/FTP geen folie
FTP F/UTP folie geen
S-STP S/FTP gevlochten folie
S-FTP SF/UTP folie, gevlochten geen

Aansluiten van een UTP kabel

Om een UTP kabel in een apparaat te kunnen aansluiten moet de UTP kabel worden voorzien van een RJ45 connector. Deze connector kan met een speciale netwerktang worden aangeknepen. Afhankelijk van het gebruikte type CAT kabel heeft u een andere connector nodig. Zo gebruikt CAT5e een CAT5e RJ45 connector en een CAT6 kabel gebruikt een CAT6 connector enzovoort. Dit heeft te maken met de dikte van de kabel, uitgedrukt in AWG. Meestal wordt er gebruik gemaakt van AWG23 of AWG24. Hoe dikker de kabel hoe lager het AWG getal is.

Offerte aanvragen?

Vrijblijvend advies - scherp geprijsd
Offerte op locatie - d
ezelfde werkdag geregeld!

 

085 - 303 48 69   

Offerte aanvragen