Peer to Peer“, ook wel P2P genoemd is een protocol dat binnen camerasystemen vaak wordt gebruikt als tegenhanger van port forwarding. Door middel van P2P hoeven er geen netwerk poorten meer te worden geforward wat veel gebruikersproblemen en installatieproblemen oplevert bij voornamelijk particuliere internetaansluitingen door de wisselende WAN IPV4 adressen die de provider toekent aan de router.

Hoe werkt P2P?

P2P diensten werken vaak via een cloud dienst van een externe partij. Deze partij zorgt ervoor dat er via bijvoorbeeld een SN code verbinding kan worden gemaakt naar deze P2P provider. In dit geval worden de camerabeelden dus via de P2P server naar de eindgebruiker zijn of haar device gestuurd.

Hoe weet ik dat P2P veilig is?

Van belang is dat het verkeer wordt versleuteld tijdens dit proces. Zonder versleuteling zouden kwaadwillende de data, in dit geval camerabeelden kunnen onderscheppen wanneer dit niet het geval zou zijn. 

Welke beveiligingsfabrikanten bieden P2P diensten aan?

Enkele voorbeelden hiervan zijn Dahua, Hanwha, Axis en Hikvision. P2P diensten worden vaak alleen gebruikt bij installaties van een kleine tot mediumschaal. Vaak is simpliciteit van P2P de reden waarom hiervoor wordt gekozen boven port forwarding. Binnen onze oplossingen bieden wij camerabewaking oplossingen aan die gebruik maken P2P.

Is P2P hetzelfde als een VPN?

Een P2P netwerk en een VPN zijn niet hetzelfde. Wel zijn er overeenkomsten binnen de twee oplossingen. Zo verbind je bij beide naar een centrale server die de connectie naar het apparaat mogelijk maakt. Over het algemeen wordt een VPN beheerd door de eindgebruiker zelf, een P2P netwerk wordt beheerd of aangeboden door de fabrikant.

Offerte aanvragen?

Vrijblijvend advies - scherp geprijsd
Offerte op locatie - d
ezelfde werkdag geregeld!

 

085 - 303 48 69   

Offerte aanvragen