Een IP camera is een beveiligingscamera die communiceert door middel van het TCP/IP protocol.

Doordat de camera verbonden kan worden met het internet of een lokaal netwerk kan deze op vele manieren worden ingezet en gebruikt.

Hoe verbind je een IP camera met het internet?

Door middel van een UTP kabel kan de camera eenvoudig worden aangesloten op het netwerk. De camera wordt dan in veel gevallen gekoppeld aan een NVR (network video recorder) of aan een VMS (video management system). De IP camera kan vervolgens door middel van software op een computer of camera app op een smartphone worden bekeken. Vaak zijn de professionele IP camera’s niet zomaar direct te gebruiken via een app. Dit is namelijk meer gericht op DIY consumenten.

Hoe voorzie ik de IP camera van stroom?

De IP camera kan op 2 verschillende manieren worden voorzien van spanning.

Optie 1: PoE (Power over Ethernet)

PoE werkt via dezelfde UTP kabel als waar het signaal overheen gaat. Dit maakt het veel eenvoudiger om de camera van stroom te voorzien. Mocht u niet weten of de IP camera “Power over Ethernet” ondersteund zal dit in de specificaties terug te vinden zijn. Naast de IP camera moet ook de netwerk switch waarop de IP camera op wordt aangesloten PoE ondersteunen. Een standaard Ziggo of KPN router biedt hier geen ondersteuning voor. U moet dan echt beschikken over een aparte netwerk switch. Houdt tevens rekening dat het gebruik van infrarood voor meer stroomafname zal zorgen. Zorg ervoor dat uw switch of PoE injector over voldoende Watt beschikt om dit aan te kunnen. Naast infrarood is ook de PTZ functionaliteit verantwoordelijk voor meer stroomverbruik door de motors die de camera laten sturen.

Optie 2: Voedingskabel

De IP camera kan meestal op een 48 volt voedingsadapter worden aangesloten. Dit dient u altijd te controleren voordat u deze aansluit om overspanning te voorkomen. Vaak zijn er voedingsadapters speciaal voor het type IP camera beschikbaar van dezelfde fabrikant.

IP camera’s buiten

IP camera’s buiten gebruiken is geen enkel probleem mits deze daarvoor bestemd zijn. U kunt herkennen of een IP camera geschikt is voor buitengebruik door middel van de IP code kwalificatie. Hiermee wordt niet het internet protocol maar de waterdichtheids-code mee bedoeld. U heeft op zijn minst een IP certificering van 66 nodig. IP66 dus.

Connectie met een IP camera vanuit buitenaf

Om connectie te kunnen maken met een IP camera of camerasysteem zijn er twee veel gebruikte methodes die worden toegepast. de eerste is port forwarding. Hierbij wordt er een netwerk poort op de router direct open gezet naar de IP camera of NVR. De tweede is gebruik maken van een P2P dienst. Een P2P verbinding houdt in dat de gebruiker eerst verbinding maakt met een server die de gebruiker weer doorstuurt naar de camera. Om dit te laten werken moet de camera tevens P2P ondersteunen. Dit is vaak in de configuratie van de camera te vinden. Daarnaast bestaat ook nog de mogelijkheid de connectie naar het camerasysteem op te bouwen via een VPN verbinding. Hierbij komt er echter wel meer configuratiewerkzaamheden bij kijken en een stukje kennis over netwerken.

Het eerste getal staat voor stofbestendigheid, de tweede voor waterdichtheid.

Stofbestendigheid

0 – Geen bescherming
1 – Grote voorwerpen (beschermd tegen indringen van vaste voorwerpen groter dan 50 mm)
2 – Middelgrote voorwerpen (beschermd tegen indringen van vaste voorwerpen groter dan 12,5 mm)
3 – Kleine voorwerpen (beschermd tegen indringen van vaste voorwerpen groter dan 2,5 mm)
4 – Spitse voorwerpen (beschermd tegen indringen van vaste voorwerpen groter dan 1 mm)
5 – Stofbestendig (geen volledige bescherming tegen stof maar wel voldoende om de goede werking niet te
6 – Stofvrij (volledige bescherming tegen stof)

Waterdichtheid

0 – Geen bescherming
1 – Druppels type 1 (geen schade indien onderhevig aan vallende druppels)
2 – Druppels type 2 (geen schade indien onderhevig aan vallende druppels op een 15° gekanteld apparaat)
3 – Spatwater (geen schade indien besproeid (10 l/min) onder een hoek -60° tot 60°)
4 – Plenswater (geen schade indien besproeid (10 l/min) onder eender welke hoek)
5 – Sproeiwater (geen schade indien bespoten (12,5 l/min) onder eender welke hoek)
6 – Waterbestendig (geen waterindringing indien bespoten (100 l/min) onder eender welke hoek)
7 – Dompeldicht (geen waterindringing indien ondergedompeld (30 min op 1 m))
8 – Waterdicht (blijft bruikbaar onder water onder opgegeven omstandigheden)

IP Camera laten installeren

Bent u opzoek naar een installateur van IP camera’s? neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op voor een offerte op maat. Wij adviseren, installeren en onderhouden IP camera systemen voor allerlei verschillende doelgroepen. Lees hier meer over onze camerabeveiliging diensten.

Offerte aanvragen?

Vrijblijvend advies - scherp geprijsd
Offerte op locatie - d
ezelfde werkdag geregeld!

 

085 - 303 48 69   

Offerte aanvragen