Wat is TCP/IP? TCP staat voor ‘Transmission Control Protocol’. De TCP/IP Stack is een belangrijk internetprotocol dat benodigd is voor de overdracht van gegevens over lokale netwerken en het internet. Zonder TCP zou het internet zoals wij nu kennen niet kunnen werken.

TCP en IP

Het Transmission Control Protocol werkt samen met het Internet Protocol. Het versturen van informatie/ data is een van de belangrijkste doelen van de protocollen. TCP controleert ook door middel van foutcontrole of alle pakketten worden geleverd zoals gevraagd.

Verschillende lagen van TCP protocol

Netwerkinterfacelaag

Deze laag bestaat uit de datalinklaag die het opsporen en corrigeren van mogelijke problemen mogelijk maakt. Dit betreft de fysieke laag.

Toepassingslaag

De toepassingslaag biedt een interface voor applicaties die toegang nodig heeft tot netwerkdiensten. Elke entiteit in de TCP laag bestaat uit meerdere functies die nodig zijn voor de communicatiediensten.

Transportlaag

De transport laag zorgt dat de ontvanger en zender dezelfde gegevens (bits) ontvangen bij de datatransmissie. De transport van camerabeelden gaat bijvoorbeeld ook over deze laag. Om dat zoveel mogelijk te comprimeren wordt er gebruik gemaakt van videocompressie.

Internetlaag

De internet laag verzocht de adressering, verpakking van de data en de routering. Onder andere de protocollen IP, ARP, ICMP en IGMP maken gebruik van deze laag

IP-Adressen

Het IPv4 protocol werd gelanceerd in 1984. Alle apparaten die verbinding maken met het internet zoals servers, IP camera’s en switches ondersteunen dit protocol. Een IPv4 adres gebruikt 16 bits. Dat zorgt ervoor dat er in totaal 4,3 miljard adressen zijn uit te geven. Omdat de IP adressen opraken is de transitie naar IPv6 in volle gang. IPv6 maakt gebruik van 128 bit adressen. Dit zou volgens experts genoeg moeten zijn voor altijd. Dit zijn 340.282.366.920.938.000.000.000.000.000.000.000.000 adressen. Kortom, eindeloos veel.

Offerte aanvragen?

Vrijblijvend advies - scherp geprijsd
Offerte op locatie - d
ezelfde werkdag geregeld!

 

085 - 303 48 69   

Offerte aanvragen