Wat is tripwire detectie(struikeldraad)? Ook wel ‘line crossing detection’ of ‘intrusion detection’ genoemd is een video content analyse toepassing gericht op beweging detecteren dat de tripwire kruist.  Tripwire detectie is een softwarematige lijn die in de camera is in te stellen waar bepaalde regels aan kunnen worden verbonden. Dit kan richtingsgevoelig zijn, bijvoorbeeld om een automatische melding te generen om een spookrijder tijdig te detecteren. Om echter weer valse meldingen te voorkomen van bijvoorbeeld wilde dieren of andere objecten die zich in die richting te verplaatsen is het ook mogelijk om object classificatie toe passen. Kortom, een bewakingscamera kan door middel van een algoritme een auto herkennen. Houdt er echter rekening mee dat er altijd een percentage valse meldingen en foute meldingen zal zijn met dit soort technieken.

Mogelijkheden tripwire detectie

Tripwire detectie biedt verschillende parameters waar de detectie mogelijk aan kan voldoen om zoveel mogelijk valse meldingen te kunnen filteren.

Tripwire tijdsschema

Om te voorkomen dat bijvoorbeeld een winkelend publiek continue meldingen genereerd kan er een tijdsschema worden ingesteld in een winkel dat er alleen meldingen worden afgegeven wanneer de winkel gesloten is. Zo kan er een stortvloed aan meldingen worden voorkomen

Tripwire objectclassificatie

Door middel van objectclassificatie kan er onderscheid worden gemaakt tussen bijvoorbeeld dieren, mensen en voertuigen. De ene fabrikant heeft meer classificatiemogelijkheden dan andere. Zo heeft Bosch bijvoorbeeld sterke video analytics met hun intelligent video analysis software.

Tripwire richtingsgevoeligheid

Doordat IP camera’s steeds geavanceerder zijn geworden kunnen deze door algoritmes ook richting vaststellen. Dit kan worden toegepast als een “if this than that” regel. Dit kan worden gecombineerd met de objectclassificatie en tijdsschema’s. Hierdoor worden valse meldingen een steeds kleiner percentage van alle meldingen.

Cross line detectie

Voor het tijdperk van objectclassificatie kon er weinig onderscheid worden gemaakt tussen objecten die de tripwire activeerden. Een voorbeeld hiervan was Axis Cross line detection. Deze toepassingen worden vervangen voor uitgebreidere analytics zoals de fence gaurd.

Onboard vs server based analytics

Veel camerabewaking systemen worden hedendaags uitgerust met on-board analytics. Dit houdt in dat de bewakingscamera zelf beschikt over intelligente functionaliteiten. Vroeger werden deze toepassingen uitsluitend op serverniveau gedaan omdat de chips in de bewakingscamera’s niet sterk genoeg waren om dit te kunnen berekenen. Beide oplossingen bieden voordelen waar onboard analytics voornamelijk een stuk goedkoper zijn. Voor server based video content analytics zijn vaak aparte licenties nodig die honderden tot duizenden euro’s per kanaal kunnen kosten. Een goed voorbeeld hiervan is Briefcam. Briefcam is onderdeel van de Canon Group en is één van de meest geavanceerde video content analyse platformen wereldwijd. Deze gecentraliseerde software, gemaand SYNOPSIS kan in luttele secondes over meerdere camera’s zoeken naar objecten, kentekens, bewegingen, kleuren, auto’s, postuur en nog veel meer. Mede hierom wordt deze software veel ingezet door overheidsinstanties. Wel zijn er veel restricties omtrent wat wel en niet mag in Nederland. De AVG en gezicht herkennende camera’s zijn hier een goed voorbeeld van.

 

Offerte aanvragen?

Vrijblijvend advies - scherp geprijsd
Offerte op locatie - d
ezelfde werkdag geregeld!

 

085 - 303 48 69   

Offerte aanvragen