Wat houdt een camera installatie in? Een camera installatie wordt normaliter uitgevoerd door een beveiligingsbedrijf gespecialiseerd in beveiligingstechniek, ook wel camera installatie bedrijf genoemd. De werkzaamheden die moeten worden uitgevoerd om een camera installatie op te leveren worden normaliter uitgevoerd door één of twee monteurs bij kleine camera installaties. Voor grotere camerabewaking systemen zoals publiekelijk cameratoezicht in grote steden zijn er meer disciplines nodig dan alleen beveiligingstechniek. Denk bijvoorbeeld aan informatiebeveiliging, glasvezel techniek, ICT beheer e.d. 

Waar moet u op letten wanneer u een camera installatie aanschaft?

Een camera installatie aanschaffen kan een overrompelende ervaring zijn. Hierom kan het ten goede komen uw eigen onderzoek te doen naar wat het beste bij u past. Ieder bedrijf kan een camera installateur worden. Er zijn geen certificaten of standaarden zoals bij brandpreventie systemen of inbraak alarmsystemen. Ook zijn er geen Europese richtlijnen hiervoor. Van belang is daarom dat u naast onderzoek naar fabrikanten en verschillende oplossingen ook onderzoek doet naar de het camera installatie bedrijf zelf. Veel bedrijven doen camera installaties tegenwoordig ‘erbij’. Hierdoor worden camerasystemen steeds vaker verkocht zonder expertise op het gebied van beveiligingstechniek. 

Certificering camera installatie bedrijven

Er zijn geen officiële certificeringen benodigd om als camera installateur te mogen werken. Wel wordt er door veel beveiligingsbedrijven gepleit voor een nationaal standaard om camera installatie bedrijven beter te kunnen onderscheiden. Als voorbeeld, om een BORG Klasse certificaat voor een alarmsysteem te kunnen afgeven voor een verzekeraar is een BORG certificaat of VEB certificaat nodig als installateur.

Werkzaamheden camera installatie

Wanneer er een camera installatie plaatsvindt bestaat dit uit een aantal verschillende werkzaamheden. Om een beeld te schetsen van de werkzaamheden staan deze hier opgesomd:

Trekken van bewakingscamera bekabeling

De bekabeling wordt, zeker bij kleinere installaties, vaak naar een centraal punt toegetrokken. Dit kan bijvoorbeeld een netwerk switch of DVR / NVR zijn. De bekabeling loopt dan van de recorder of netwerk switch naar de positie van de bewakingscamera. Vaak wordt er geprobeerd de camera zoveel als mogelijk te verbergen door de kabel achter plinten te plaatsen, door de kruipkelder of holle ruimtes te gebruiken.  Als dit niet mogelijk is wordt er gebruik gemaakt van montage profielen zoals K25 goot of PVC buis ter bescherming/ afscherming. Meestal wordt hier UTP kabel voor gebruikt maar voor sommige camera installaties kan dit ook coax kabel zijn.

Montagewerkzaamheden camera installatie

Om de camera’s vakkundig te kunnen monteren is meestal een montagebeugel vereist. Vooral in de buitenlucht kan het een positieve werking hebben op de waterdichtheid van de bewakingscamera’s. Ook is van belang dat de bewakingscamera goed wordt afgesteld zodat er een optimaal camerabeeld is.

Configuratie van de bewakingscamera’s en NVR of DVR

Om de bewakingscamera’s op te laten nemen op de network video recorder of digital video recorder dienen deze te worden geconfigureerd. Onderdeel daarvan is onder andere:

Beveiliging van beveiligingsapparatuur

Het instellen van een veilig wachtwoord en gebruikersnaam., het liefst individuele wachtwoorden per bewakingscamera.

Motion detection

Configureren van motion detection (bewegingsdetectie, MD). Hierbij wordt ingesteld waarop de bewegingsdetectie afgaat. Dit kan vaak door middel van selecteerbare vakken in 8×8, 16×16, 32×32 of 64×64 kwadranten.

Privacymasker

Het privacymasker wordt ingesteld wanneer er een deel van het beeld moet worden gemaskeerd voor de privacy van buren of het filmen van bijvoorbeeld een werkplek of de openbare weg.

Gebruikersaccounts instellen

De gebruikersaccounts zijn voor de eindgebruikers die de camerabeelden willen kunnen bekijken, terugkijken en exporteren. Ook zou een mogelijkheid PTZ sturing kunnen zijn voor bepaalde gebruikers. 

Instellen apparatuur en apps voor gebruik van het camerasysteem

Voor het weergeven en het algemene gebruik van het camerabewakingssysteem worden de gewenste telefoons, tablets en computers ingesteld voor het gebruik daarvan. Wij bieden daarvoor tevens zelfgeschreven handleidingen.

Samenvatting camera installatie

Een bewakingscamera installatie is een systeem dat bestaat uit camera’s en andere apparatuur die worden gebruikt om een bepaald gebied te bewaken en te beveiligen. De camera’s zijn vaak verbonden met een opnameapparaat, zoals een DVR of NVR, waar de opgenomen beelden worden opgeslagen voor later gebruik. Sommige systemen hebben ook een monitor waarop de opgenomen beelden live kunnen worden bekeken. Bewakingscamera’s kunnen op verschillende plaatsen worden geïnstalleerd, zoals binnenshuis, buitenshuis of in een auto, en kunnen worden gebruikt voor een verscheidenheid aan doeleinden, zoals het bewaken van een huis of bedrijf, het opsporen van inbrekers of het registreren van verkeersgebeurtenissen. Bewakingscamera installaties kunnen ook worden uitgerust met extra functies, zoals bewegingsdetectie, nachtzicht of geluidopname. Het is belangrijk om een betrouwbaar en professioneel bedrijf te kiezen om de installatie uit te voeren, zodat de bewakingscamera’s goed worden geïnstalleerd en correct werken.

Offerte aanvragen?

Vrijblijvend advies - scherp geprijsd
Offerte op locatie - d
ezelfde werkdag geregeld!

 

085 - 303 48 69   

Offerte aanvragen