WiFi beveiligingscamera’s zijn beveiligingscamera’s die het camerabeeld / signaal overbrengen naar de netwerk video recorder of video management oplossing via WiFi in plaats van een directe internet kabel (utp kabel) naar de recorder. Een voordeel hiervan kan zijn verminderde installatiekosten, echter is een beveiligingscamera over WiFi altijd kwetsbaarder voor problemen dan een direct bekabelde beveiligingscamera.

WiFi beveiligingscamera nadelen

Een WiFi beveiligingscamera heeft zowel vanuit eindgebruiker als beheerdersperspectief verschillende nadelen tegenover een bekabelde beveiligingscamera. Zoals eerder benoemd is de WiFi beveiligingscamera afhankelijk van het WiFi signaal wat meestal van de router komt. Als deze zwak is of als de router uit staat kan de camera geen verbinding maken met de opname recorder. Ook kunnen DHCP problemen opspelen of andere netwerk apparaten die de camera storen. Ook kan een WiFi bewakingscamera een aanzienlijk deel van de beschikbare bandbreedte in beslag nemen. Bewakingscamera’s werken meestal op 2.4 Ghz.

Dit beperkt de snelheid al uitermate. Als er dan ook meerdere gebruikers zijn die tegelijkertijd social media gebruiken en/of films streamen, gamen, downloaden enzovoort raakt de verbinding overbelast en kan het zijn dat de camera geen beelden meer naar de recorder kan sturen. Ook kan het bekijken van de camerabeelden problematisch zijn in zo’n geval. Verder is het nog handig om aan te stippen dat een WiFi camera alsnog stroom nodig heeft. Dit houdt in dat er alsnog een spanningskabel naar de WiFi camera moet worden getrokken.

Afhankelijk van de positie van de camera kan het dus zijn dat er net zo goed een UTP kabel heen kan worden getrokken voor zowel signaal als spanning d.m.v. Power over Ethernet. Verder kan een WiFi camera niet op afstand worden getroubleshoot bij connectiviteitsproblemen zonder het beheer van de router in handen te hebben en/of on-site te komen. Dit kan ook extra kosten vanuit de camera installateur met zich meedragen.

WiFi beveiligingscamera voordelen

Enkele voordelen van een WiFi beveiligingscamera zouden kunnen zijn dat er onder bepaalde omstandigheden echt geen nieuwe UTP kan worden getrokken en er wel een spanningsbron voor de camera in de buurt is die deze kan gebruiken. Het kan in zo’n geval zin hebben om via WiFi het signaal door te geven. Wel moet het signaal van de router dan ook voldoende sterk zijn.

Een WiFi beveiligingscamera is vaak eenvoudiger qua instellingen en configuratie dan een professionele bekabelde beveiligingscamera. Bedrijven richten zich met deze beveiligingscamera’s op de particuliere markt die geen kennis heeft over deze technieken en maken de installatie vaak erg simpel. De camera wordt dan door middel van een wizard op smartphone of computer ingesteld op basis van uw ingevingen. Zo hoeft u geen installateur in te schakelen die een professionele beveiligingscamera monteert. Wel is het belangrijk uw verwachtingen bij te stellen over wat zo’n camera kan. Dit is vaak gelimiteerd en voldoet soms ook niet aan de gebruikelijke vandalisme en waterdichte kenmerken (IK10, IP66/67).

Offerte aanvragen?

Vrijblijvend advies - scherp geprijsd
Offerte op locatie - d
ezelfde werkdag geregeld!

 

085 - 303 48 69   

Offerte aanvragen