Frames per seconde

Wat is frames per seconde? Frames per seconde geven het aantal beelden aan dat per seconden wordt gegenereerd. Hoe meer beelden er worden gemaakt hoe vloeiender het camerabeeld is. Frames per seconden (FPS), ook wel frame rate of frames per second genoemd, duiden allemaal op hetzelfde, het aantal beelden dat wordt gemaakt in een aangegeven tijdsduur. Vaak uitgedrukt in per seconden.

Welke frame rates worden er gebruikt voor camerabewaking?

Camerabewaking heeft heel veel baat bij het gebruik van de juiste frame rate per seconde. Bij te weinig FPS kan een belangrijk deel van de camerabeelden verloren gaan. Er wordt dan wel weergeven in bijvoorbeeld 20 FPS, maar de opname is bijvoorbeeld slechts 1 FPS. Om een idee te geven hoe dat eruit ziet: Stel u voor dat u slechts 1 keer per seconden kort beweegt. Dat zorgt ervoor dat er een “haperend” beeld ontstaat.

5 Frames per seconde

Het camerabeeld zal nog steeds haperig zijn al worden handelingen al beter zichtbaar. ~ 5 FPS is een minimum om handelingen waar te kunnen nemen.

10 frames per seconde

10 beelden per seconden is genoeg om bijvoorbeeld een dief iets in zijn tas te zien stoppen zolang de video resolutie scherp genoeg is. Wel blijven andere factoren zoals overbelichting, wide dynamic range, backlight compensation e.d. erg belangrijk voor een duidelijk camerabeeld.

15 tot 20 frames per seconde

15 tot 20 frames per seconde is vloeiend genoeg om alle handelingen waar te kunnen nemen in situaties binnen bijvoorbeeld winkels, parkeerterreinen, algemene handelingen e.d.

30 frames tot 60 frames per seconde

Films maken gebruik van 24 frames per seconden. Dit heeft er onder andere mee te maken dat het menselijke oog dit het meest “logisch”, “prettig”, vindt. Meer informatie over films en FPS vindt u hier. 30 tot 60 frames per seconde is dus behoorlijk veel. 60 FPS is momenteel het hoogste wat te vinden is bij de meeste A-Merk fabrikanten zoals Axis. Er zijn echter wel speciale bewakingscamera’s die een hoger aantal frames per seconden bieden echter zijn deze vaak niet bedoeld voor algemene camerabewaking.

Voorbeeld aantal beelden per seconde

Benieuwd naar de verschillen tussen de aantal FPS? Zie frames-per-second voor een duidelijk voorbeeld. Hier kunt u zelf spelen met de gewenste FPS om een beeld te kunnen vormen van de benodigd aantal frames per seconden.

Offerte aanvragen?

Vrijblijvend advies - scherp geprijsd
Offerte op locatie - d
ezelfde werkdag geregeld!

 

085 - 303 48 69   

Offerte aanvragen