Camera Installatie Bedrijf

Camera installatie bedrijf

Al sinds 1995 voorzien wij Nederland van beveiliging. Wij zijn gespecialiseerd in het leveren van hoogstaande camera installaties. Als gespecialiseerd camera installatie bedrijf leveren wij veel maatwerk. Wij verzorgen de gehele implementatie, tot en met de gebruikershulp en het onderhoud. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte op locatie.

camera installatie

Actief sinds 1995

 

Oplossingen op maat

 

Specialist in beveiliging

 

Professionele oplossingen

 

l

Maatwerk camera installaties

Onze camera installatie oplossingen komen voort uit maatwerk. Wij werken met een select aantal A-Kwaliteit fabrikanten waar wij een goede en jarenlange ervaring mee hebben. Op deze manier kunnen wij écht achter de producten staan die wij dagelijks installeren.

Sterke prijs / kwaliteit verhouding

Wij werken uitsluitend met A-merk apparatuur. Op onze apparatuur rust 3 jaar fabrieksgarantie. Ook is het mogelijk om te kiezen voor directe omruilgarantie.

Vrijblijvende camera installatie offerte

Wij komen geheel vrijblijvend langs voor een offerte en adviesgesprek. Na de schouwing op locatie stellen wij een open offerte voor u op met alle prijzen en informatie individueel gespecificeerd. 

Gespecialiseerd in beveiligingstechniek

Gespecialiseerd in beveiligingsoplossingen op maat. Mede dankzij onze uitgebreide ICT kennis mogen wij bouwen aan unieke beveiligingsoplossingen voor onze klanten.

Enkele van onze klanten waar wij met trots voor mogen werken!

Camera installatie expertise

RRB-Security is gespecialiseerd in camera installaties. Ook wel te verstaan onder camerabeveiliging. Al sinds 1995 voorzien wij bedrijven, instanties, overheidsorganen maar ook huishoudens van camera installaties. Soms is zo’n beweegreden een inbraak, andere keren voor procesmonitoring of het waarborgen van regelgeving. Wij werken uitsluitend met A-merk beveiligingsapparatuur. Als camerabewaking bedrijf proberen wij een prettige afterservice te leveren met korte lijnen. Dit doen wij door bijvoorbeeld het leveren van een service plan, Maar ook telefonische nazorg of via hulp op afstand via de computer.

camera installatie bedrijf
camera installatie

Software koppelingen voor camera installaties

Video management systemen
✓ Intelligente camera detectie
Kenteken herkenning (ANPR)

Video Content Analyse (VCA)
Gezichtsherkenning
✓ Alarmsystemen

Toegangscontrole
Object classificatie

Contact opnemen?  085 303 48 69
Wij helpen u graag verder!

Professionele camera installatie oplossingen

Ons uitgangspunt voor onze klanten is het minimaliseren van problemen door alleen van hoog kwalitatieve apparatuur gebruik te maken. Ook heeft gebruikersvriendelijkheid en cyber veiligheid een belangrijke rol bij het kiezen van de ‘juiste’ oplossing voor de desbetreffende situatie. Standaard zijn onze producten uitgerust met 3 jaar fabrieksgarantie. Gaat er een bewakingscamera of een ander type hardware in de installatie voortijdig stuk? Met onze omruilgarantie wordt er dezelfde dag nog een vervangend product geregeld. Zo hoeft u niet te wachten op een eventuele reparatie.

Door middel van onze ervaring op het gebied van ICT, metaalbewerking en installatietechniek voorzien wij in maatwerk oplossingen voor allerlei doeleinden. Onze beveiligingsadviseur komt graag bij u langs voor een vrijblijvend offerte en adviesgesprek met betrekking tot al uw beveiligingsvragen. Ons uitgangspunt is het leveren van een camera installatie voorzien van hoge kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid en adequate ondersteuning.

camera installatie bedrijf

Een camera installatie is een onmisbare schakeling in uw beveiligingsplan

De afgelopen jaren is er een grote stijgende lijn in het gebruik van camerasystemen te zien. Zowel in Nederland als eigenlijk wereldwijd is de groei exponentieel toegenomen. Mede omdat de apparatuur voor camerabewaking steeds goedkoper is geworden nemen nu ook veel particulieren & bedrijven die de aankoop van nieuwe camerabeveiliging systemen hebben uitgesteld wegens de prijs steeds vaker een nieuw en modern systeem. Met resoluties tot wel 4K UHD in doorsnee mini dome beveiligingscamera’s hebben we een punt bereikt waar de resolutie niet meer het struikelblok is voor een goede camera installatie. Camera bewaking bedrijven maken niet altijd gebruik van de juiste camera’s in bepaalde omstandigheden. Vandaag de dag zijn er een stortvloed aan bedrijven die camerabeveiliging aanbieden. Echter is een groot deel van deze installateurs niet gespecialiseerd in camera installaties en worden niet altijd de benodigde parameters in acht genomen, Termen als; ‘wide dynamic range‘, ‘backlight compensation‘, of ‘shutter speed’ doen dan de ogen al fronsen. RRBSecurity is daadwerkelijk gespecialiseerd in professionele camera installaties. Wij leveren maatwerk voor de meest uiteenlopende casussen.

Nazorg voor u door een camerasysteem installatie bedrijf

U heeft reeds een camerasysteem laten installeren door ons en heeft vragen over de camera installatie? Wij kunnen u op afstand helpen d.m.v. een remote support sessie Zo hoeven wij niet altijd langs te komen, dit scheelt weer onnodige kosten. Kijk ook naar onze service plannen voor regulier onderhoud.

Offerte aanvragen?

Vrijblijvend advies - scherp geprijsd
Offerte op locatie - d
ezelfde werkdag geregeld!

 

085 - 303 48 69   

Offerte aanvragen
camera installatie bedrijf

Draadloze camera installaties?

Wij raden onze klanten altijd aan te kiezen voor bekabelde bewakingscamera’s. WiFi bewakingscamera’s zijn veel storingsgevoeliger en hebben daarnaast ook een vaste stroombron nodig. IP camera’s bieden vrijwel altijd ondersteuning voor Power over Ethernet. Dit protocol zorgt ervoor dat de camera over een Cat5,6 of 7 kabel zowel spanning als signaal kringen.

Zo hoeft u geen externe spanningsbron te gebruiken voor het aansluiten van een camera installatie. Vermijd ethernet over stroom (powerline) adapters en WiFi waar mogelijk.

Camera installaties en online veiligheid

Camera installaties kunnen kwetsbaar zijn voor kwaadwillende op het internet. Daarom is het verstandig de installatie door een professional uit te laten voeren. Ga in overleg over hoe de camera installateur de installatie veilig houdt.

Maak gebruik van een VPN, en waar mogelijk  encryptie waar mogelijk. Zorg dat de bewakingscamera’s zijn voorzien van een sterk wachtwoord en maak deze niet voor iedereen toegankelijk op het internet. Daarnaast adviseren wij altijd alle apparaten een individueel wachtwoord te geven. Dit is eenvoudig te realiseren door gebruik te maken van een password manager zoals 1password

Waar moet u op letten bij aanschaf van een camera installatie?

Opnameduur camera installatie

Hoelang wilt u de camerabeelden kunnen vastleggen? En mag u überhaupt beelden opslaan? Geheel afhankelijk voor het doeleinde en de sector waarin u werkzaam bent kan dit per situatie anders zijn. De AVG Wetgeving schrijft dat er een maximum van 28 dagen mag worden vastgelegd. Dit geldt voor algemene situaties. Zowel particulier als zakelijk.

Terugkijken en live afspelen camerabeelden

Vrij standaard kunt u tegenwoordig de camerabeelden bekijken via een app of programma op uw computer of laptop. Houdt er rekening mee bij aanschaf van het systeem dat niet alle camera installaties goed werken voor Apple / MacOS computers. Wel kunnen de camerabeelden vaak via een internet browser zoals Google Chrome, Firefox of Microsoft Edge worden bekeken.

 

camera installatie bedrijf

Resolutie van de bewakingscamera

Naar wat voor resolutie bent u opzoek? Wilt u een detailbeeld of juist overzicht? Dit zijn allemaal vragen waar wij u bij kunnen helpen. Grote ruimtes profiteren vaak meer van hoge resolutie camera’s wanneer de camera ver vooruit kan kijken. Niet altijd is het nodig om hoge resolutie camera’s te plaatsen in bijvoorbeeld de hal van een appartementencomplex.

Een 2 megapixel camera met varifocale lens welke goed omgaat met dynamische lichtomstandigheden, zou een scherper beeld kunnen genereren dan een 4K camera. Niet alleen de resolutie telt in zo’n geval.

Fabrieksopgave specificaties

Bij de aanschaf van camera installatie producten kijkt u uiteraard als eerst naar de specificaties. Megapixels, infrarood, lux, ‘Power over Ethernet’ en andere specificaties.

Belangrijk om niet te vergeten is dat al deze specificaties worden vastgesteld bij ideale omstandigheden. Zo komt het voor dat de verwachting van een bewakingscamera soms niet in de buurt komt bij de realiteit. Een goed voorbeeld hiervan is de fabrieksspecificaties van infrarood zicht tijdens nachtelijke uren.

De meeste camera’s geven 30 tot 40 meter zicht aan. Overdag op 40 meter afstand iemand herkennen is al zeer lastig, laat staan in het complete donker in de nacht.

U moet rekenen dat u tot zo’n ~15 meter afstand een persoon goed kan zien wanneer er geen externe lichtbronnen aanwezig zijn. Op deze afstand kunt u mogelijk kenmerken van een persoon zien en onderscheiden (pet, baard, schoenen, haar), maar ga er niet vanuit dat u een perfecte indicatie van een persoon kunt geven naar aanleiding van de camerabeelden. Laat u daarom vooraf goed informeren over de realistische verwachtingen van een product.

Camera installatie advies op locatie

Een camera installatie offerte is snel geregeld. Neem contact met ons op en plan meteen een gratis en geheel vrijblijvende afspraak in. Wij bieden een breed portfolio aan camera installatie opties. Variërend van eenvoudige network video recorders tot redundante video management systemen. Niet voor niets zijn camera installaties onze passie en specialiteit. Wat voor organisatie u ook bent, de veiligheid van uw personeel en de beveiliging van uw goederen en waardevolle gegevens hebben altijd prioriteit. Een camera installatie draagt daar absoluut aan bij. Vraag nu een vrijblijvende camera installatie offerte op locatie aan voor meer informatie

Camerasysteem koppelingen en mogelijkheden

Video Content Analyse

Video content analyse (VCA) wordt ingezet om camera's slimme functionaliteiten te geven.

Voorbeelden hiervan:
Automatische kentekenregistratie 
Object classificatie
Gezichtsherkenning

Al deze functionaliteiten kunnen binnen 1 softwareoplossing kunnen worden gekoppeld

Video Management Software

Schaalbaar, flexibel en uitermate gebruiksvriendelijk. Een video management systeem is een oplossing gericht op bedrijven die regelmatig moeten terugvallen op camerabeelden.

Daarnaast zorgt een video management oplossing dat allerlei zaken zoals video content analyse, toegangscontrole, brand en nog vele andere binnen één software pakket te bedienen en integreren zijn. Een must voor grote organisaties waar veiligheid een belangrijke rol speelt.

Toegangscontrole

Toegangscontrole oplossingen zoals Paxton, Salto en Keyprocessor kunnen eenvoudig worden gecombineerd met camerabeveiliging.

Op deze wijze kunt u op criteria zoals: tijdstip, toegangspas, deur en naam zoeken waar tags zijn aangeboden.

Dit in combinatie met camerabeelden maakt het een zeer effectief middel tegen identiteitsfraude. Ook functionaliteiten als ANPR zijn eenvoudig te integreren.

Camera installatie richtlijnen

Als installateur van bewakingscamera (‘s) zijn wij op de hoogte omtrent de wetgeving van de privacy en dataverwerking (algemene verordening gegevensbescherming). Wij kunnen uw organisatie ondersteunen bij de implementatie van bewakingscamera’s en de eventuele verwerking van persoonsgegevens die daar uit voort kunnen komen. Geheel afhankelijk van de sector waarin uw organisatie actief is kunnen er regels zijn die niet overal gelden. Denk bijvoorbeeld aan de gezondheidszorg (NEN 7513). Of wellicht is uw organisatie zelfs wel ISO 14001 gecertificeerd. Welke stappen dient u in zo’n geval allemaal te nemen om te kunnen voldoen aan de regelgeving? Wij staan u als organisatie hierin bij en adviseren u waar nodig. Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan voor een bewakingscamerasysteem en camera installatie advies.
RRBSecurity – Installateur bewakingscamera (‘s)

camera installatie bedrijf

Nachtzicht van een camera installatie

Wanneer u een camera installatie zoekt is één van de belangrijkste eigenschappen van een bewakingscamera het nachtzicht. Het merendeel van de camera’s bereikt dit door het toepassen van infrarood licht. Er zijn veel verschillende factoren die invloed hebben op het camerabeeld wat wordt gegenereerd.

Onderbelichting, overbelichting en lichtsporen zijn daarbij de meest voorkomende problemen. Sommige situaties vragen daarom om speciale configuraties. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een jachthaven. Het reflecterende licht van de stalen boten in de nacht, in combinatie met water en heftige waterstand verschillen maakt een persoon herkennen tijdens nachtelijke uren een lastige opgave.

Wij specialiseren ons in dit soort lastige omstandigheden en adviseren uw organisatie over de mogelijke technische oplossingen.

Uitgebreide camera installatie aankoopadviezen

Het is van belang dat u als koper goed toelicht waar de camera installatie aan moet voldoen en wat het moet kunnen. Mede daarom hebben wij nog een aantal adviezen voor u op een rij gezet om de aanschaf van een camera installatie eenvoudiger te maken. Dit advies is opgedeeld in de meest voorkomende vragen die wij krijgen.

#1 Bepaal het doel van de camera installatie

Voordat u overgaat tot de aanschaf van een camerasysteem, is het belangrijk om vast te stellen wat u verwacht van het camerasysteem. Om te kunnen vaststellen waaraan de technische specificaties van de camera installatie moeten voldoen, moeten we vaststellen wat de achterliggende reden is voor de aanschaf van het camerasysteem. Hier de meest voorkomende redenen waar een camera installatie voor kan worden gebruikt:

Preventie van criminaliteit:

Een veelvoorkomende rede om een camerasysteem te laten installeren is het afschrikken van criminaliteit. Zichtbare bewakingscamera’s kunnen potentiële inbrekers, dieven en vandalen ontmoedigen in hun acties.

Diefstalpreventie:

Bewakingscamera’s kunnen waardevolle bezittingen en goederen beschermen tegen diefstal. Ze fungeren zowel preventief als actief. Zo kunnen medewerkers bijvoorbeeld verdachte personen beter monitoren. Ook dienen de bewakingscamera’s als harde bewijslast. Zonder camerabeelden kan het hedendaags moeilijk zijn om diefstal te bewijzen.

Bescherming van eigendommen:

Beveiligingsbewakingscamera’s bieden een gevoel van veiligheid en beschermen eigendommen, of het nu gaat om een woning, bedrijfspand voertuig of ander object. Door slimme technieken zoals herkennen van mensen kan er ook proactief worden gemonitord op verdachte situaties

Monitoren van kinderen en huisdieren:

Voor ouders en huisdierbezitters bieden bewakingscamera’s gemoedsrust door hen in staat te stellen hun kinderen, huisdieren of verzorgers op afstand te kunnen monitoren.

Toezicht op de werkvloer

In zakelijke omgevingen kunnen bewakingscamera’s helpen bij het reguleren van activiteiten en zorgen voor naleving van bedrijfsregels en procedures.

Verlaging van verzekeringspremies:

Het hebben van een camera installatie kan bij sommige verzekeringsmaatschappijen leiden tot lagere premies, omdat het risico op verlies of schade wordt verminderd.

camera installatie

Verbetering van de buurtveiligheid:

Het installeren van bewakingscamera’s in een buurt kan de algehele veiligheid van de gemeenschap vergroten en criminaliteit verminderen. Ook kan het helpen tegen de overlast van hangjeugd en het gevoel van veiligheid vergroten.

Toezicht op externe locaties:

Bewakingscamera’s zijn ideaal voor het bewaken van afgelegen of ontoegankelijke locaties, zoals vakantiehuizen, opslagruimtes of bouwplaatsen.

Bescherming van ouderen:

Voor families met oudere familieleden kan camerabewaking helpen bij het zorgen voor hun veiligheid en welzijn, vooral als ze alleenstaand wonen en een verzwakte gezondheid hebben kan dit geruststellend werken voor familieleden.

Noodgevalrespons:

In noodgevallen kunnen bewakingscamera’s snel waarschuwingen en beelden naar hulpdiensten sturen, waardoor de reactietijd wordt verkort.

camera installatie

Bewijslast:

Zonder camerabeelden wordt er hedendaags niet eens een onderzoek gestart als er geen directe aanwijzingen zijn bij inbraken of diefstal zonder geweld. Een daderindicatie is van enorm belang voor Politieonderzoek en het doen van aangifte.

Regulering van activiteiten:

In zakelijke omgevingen kunnen bewakingscamera’s helpen bij het 

Conclusie:

Er zijn veel verschillende redenen om een camera installatie aan te laten leggen. Bedenk goed wat het doel is en wat er mee bereikt moet worden. Houdt ook altijd de privacy van andere mensen in het achterhoofd. Meer informatie over de Algemene verordening Gegevensbescherming en privacy is terug te vinden op de website van de autoriteit persoonsgegevens.

#2 Gebruikswijze camera installatie

Hoe wilt u de camera installatie gaan gebruiken? Sommige gebruikers geven de voorkeur aan alleen een simpele app om camerabeelden terug te kijken. Andere mensen vinden het prettiger om vanaf de computer te kunnen kijken. Ook komt het voor dat er een monitor rechtstreeks aan een NVR (network video recorder) wordt gehangen om via HDMI of VGA beelden te bekijken.

Afhankelijk van het type installatie (particulier, vereniging van eigenaren, zakelijk, overheidsinstantie) kan het zijn dat er restricties aanwezig moeten zijn voor wie, hoe, wat en waar de camerabeelden kunnen worden ingezien. Denk daarbij aan het afschermen van internettoegang, lokale toegang, beperking van rechten binnen de camera installatie zoals het alleen live kunnen kijken naar de bewakingscamera’s of een limiet op de tijd die kan worden teruggekeken.

Particulieren en kleine MKB bedrijven geven vaak de voorkeur aan een telefoonapp voor snelle toegang. Bij een incident worden de bewakingscamera’s op de computer bekeken om grondiger en sneller terug te kunnen kijken en exporteren van bewijsmateriaal. Vaak is de persoon met toegang tot het camerasysteem ook de persoon die alle rechten heeft die je als gebruiker toegewezen kan krijgen.

Bij grotere organisaties zijn vaak meer restricties. Meestal spelen hier ook andere factoren mee zoals ISO en NEN normen, gescheiden netwerken en uitgebreide restricties in gebruikersprofielen. Vrijwel altijd wordt er dan gebruik gemaakt van een video management software oplossing t.o.v. een network video recorder.

​​

camera installatie

#3 Verschillende manieren voor het bekijken van camerabeelden

Meegeleverde software van de fabrikant

De meeste bewakingscamera’s worden geleverd met een meegeleverde aoftware die op een computer of laptop kan worden geïnstalleerd. Met deze software kun je live videostreams bekijken en opgeslagen opnamen terugkijken. Het vereist doorgaans een directe lokale netwerkverbinding als het netwerk als de bewakingscamera’s. Dit zou zowel via een video management software oplossing als network video recorder oplossing kunnen.

Webbrowser:

Sommige IP-bewakingscamera’s en NVR’s (Network Video Recorders) kunnen worden bekeken via een webbrowser. De bewakingscamera of NVR kan via het IP adres worden bekeken door middel van een webbrowser. In de meeste gevallen is dit niet de meest gebruiksvriendelijke wijze om als eindgebruiker de camera installatie te gebruiken. Soms zijn er tevens extra plugins nodig als het apparaat geen HTML5 ondersteunt.

Mobiele apps:

Vrijwel alle camerabeveiligingssystemen vandaag de dag komen met een bijbehorende mobiele app voor zowel Android als iOS-apparaten. Nadat de app is gedownload en geconfigureerd, kun je live video bekijken en opgenomen beelden terugkijken vanaf je smartphone of tablet. Dit maakt het erg eenvoudig om overal ter wereld de camerabeelden in een handomdraai in te kunnen zien. Een voorwaarde is dat het camerasysteem dan wel is verbonden met het internet. Wel brengt dit ook weer veiligheidskwesties met zich mee. Zo zouden wij altijd afraden om privacy gevoelige bewakingscamera’s zoals een babykamer of woonkamer met het internet te verbinden.

Cloud-gebaseerde oplossingen:

Sommige beveiligingscamera-systemen bieden cloud-opslag en -toegang. Met cloud-gebaseerde software kun je vanuit elke internetverbinding de live videostreams bekijken en toegang krijgen tot opgenomen beelden die op externe servers zijn opgeslagen. Voor de opslag van de camerabeelden moet vaak een jaarlijks of maandelijks bedrag worden betaald.

 

Functies binnen camera installatie software

Tijdlijn- of agenda-weergave:

De meeste camera software oplossingen bieden een tijdlijn- of agenda-weergave, waarbij de opgenomen beelden visueel worden weergegeven op basis van datum en tijd. Dit vergemakkelijkt het vinden van specifieke gebeurtenissen in de opnamen.

Snapshot-functie:

Met de snapshot-functie kun je stilstaande beelden maken van live videostreams of opgeslagen opnamen. Dit kan handig zijn om belangrijke momenten te bewaren.

Geavanceerde zoekfuncties:

In bepaalde software kun je zoeken naar opgenomen beelden op basis van bewegingsdetectie, metadata, tijdsinterval, kentekens, richting en zelfs uiterlijke kenmerken. Dit bespaart tijd bij het vinden van relevante camerabeelden.

camera installatie

#4 Wanneer kies je voor een NVR en wanneer een VMS oplossing?

Network Video Recorder (NVR)

NVR’s bieden vaak een gratis en eenvoudige interface voor basistaken, denk hierbij aan het live bekijken van camerabeelden, exporteren en terugzoeken.

NVR’s zijn geschikt voor particulieren en kleine tot middelgrote toepassingen. Woonhuizen, kleine winkels of panden. Naast het aantal bewakingscamera’s is vaak de voornaamste reden om voor een NVR te kiezen de prijs. NVR oplossingen zijn vaak licentievrij en goedkoper dan VMS oplossingen. Enkele populaire NVR oplossingen zijn Dahua, Hikvision, Hanwha. Deze fabrikanten richten zich op betaalbare NVR, DVR en hybride recorders geschikt voor het lagere marktsegment. De apparatuur is vaak net zo robuust als westerse fabrikanten maar blijven achter op het gebied van eenvoudige updates, contactmogelijkheden voor ondersteuning en lange termijn ondersteuning op software en hardware. Klanten die op zoek zijn naar een kant-en-klare, eenvoudige en standalone oplossing voor incidenteel gebruik, zijn het best geholpen met een NVR camerainstallatie.

Video Management Software (VMS)

VMS is een software pakket dat wordt geïnstalleerd op een computer, (virtuele) server, of VPS in de cloud. Soms gebaseerd op Windows, in het specifiek de .NET Framework, anderzijds op Linux distributies. Enkele voorbeelden hiervan zijn Milestone XProtect, Network Optix, Genetec Security Center of bijvoorbeeld Mirasys. Deze software biedt uitgebreid beheer en controle over één of meerdere IP-bewakingscamera’s. Naast IP bewakingscamera’s kunnen in sommige video management software oplossingen ook andere IP apparaten worden opgenomen. Enkele voorbeelden hiervan zijn: I/O modules, IP audio speakers en omroepsystemen en video intercoms.

camera installatie

Deze VMS pakketten bieden geavanceerde functies, zoals mass camera-configuratie, bewegingsdetectie, intelligente video analyses, PTZ-sturing, uitrollen van firmware updates, metadata ondersteuning, integratie met andere beveiligingssystemen en nog vele andere functionaliteiten. Vaak zijn er ook plug-ins beschikbaar die het mogelijk maken te koppelen met specifieke bewakingscamera’s of functies om alle functies binnen hetzelfde software pakket te houden en het zo makkelijker te maken voor gebruikers om controle te houden. VMS oplossingen zijn ook vaak goed inzetbaar voor multi-site oplossingen. Dit houdt in dat camerabewakingssystemen van meerdere locaties via één centrale plek kunnen worden bekeken, geanalyseerd en onderhouden. Het is uitermate geschikt voor middelgrote tot grote ondernemingen, overheidsinstellingen, ziekenhuizen en locaties met complexe beveiligingsbehoeften. Ook privacygevoelige gegevens en wetgeving zijn voor deze fabrikanten een belangrijk onderwerp. Er wordt zo veel als mogelijk met versleuteling gewerkt, ook zijn er bug bounty programma’s en cybersecurity teams die de software regelmatig testen. Kortom, bedrijven en instanties die op zoek zijn naar flexibiliteit, schaalbaarheid en geavanceerde beveiligingsfuncties kunnen veel baat hebben bij een video management software oplossing.

Conclusie:

Een NVR is een eenvoudige, standalone oplossing voor directe opname en opslag van camerabeelden, terwijl een VMS een geavanceerde softwareoplossing is voor uitgebreid beheer, analyse en controle van meerdere bewakingscamera’s. De keuze tussen NVR en VMS hangt af van de omvang en complexiteit van de beveiligingsbehoeftes.

Voordelen VMS tegenover NVRVoordelen NVR tegenover VMS
Eenvoudig schaalbaar Geen (jaarlijkse) device licentiekosten
Koppelingen met andere beveiligingsoplossingen Alles aan te sluiten met slechts 1 apparaat (NVR)
Gebruiksvriendelijke software Gratis software voor gebruik op computer
Ondersteuning direct bij fabrikant Simpel te installeren
Brede ondersteuning alle A merken Ingebouwde Power over Ethernet
Privacy gefocustEenvoudig beelden te bekijken via P2P
Gecertificeerd voor ISO en SOC2 richtlijnen Goedkoop in aanschaf

#5 Draadloze of bekabelde camera installaties

Bewakingscamera’s zijn naast bekabeld ook via Wi-Fi aan te sluiten op het netwerk. Een veelvoorkomende vraag is of wij deze draadloze varianten ook leveren en aanraden. Hier willen wij graag meer duidelijkheid over geven. Hieronder schetsen wij de voor en nadelen van draadloze camera installaties.

Draadloze bewakingscamera’s voordelen

Eenvoudige installatie:

Draadloze bewakingscamera’s vereisen geen internet kabel, wat betekent dat je ze gemakkelijk zelf kunt installeren. Vaak zijn draadloze bewakingscamera’s gericht op particuliere installaties waarbij er via een app een verbinding kan worden gemaakt.

Flexibele positionering:

Omdat ze geen fysieke UTP kabels nodig hebben, kun je draadloze bewakingscamera’s eenvoudiger verplaatsen. Houdt er wel rekening mee dat ook deze draadloze Wi-Fi bewakingscamera’s vaste stroom nodig hebben om te kunnen functioneren.

Gemakkelijke uitbreiding: Je kunt extra draadloze bewakingscamera’s eenvoudiger toevoegen aan je bestaande systeem zonder de noodzaak van extra UTP bekabeling.

camera installatie

Draadloze bewakingscamera’s nadelen

Batterijen/ zonnepanelen:

Veel draadloze bewakingscamera’s werken op batterijen of zijn oplaadbaar, wat betekent dat je ze regelmatig moet controleren en vervangen/opladen. In onze ervaring levert dit veel storingen op. Als ‘Do It Yourselfer’ (DIYer) is dit voor een enkele camera wellicht haalbaar, echter zal er wel veel aandacht en tijd in moeten worden gestopt om dit continue werkend te houden. Vrijwel geen installateur zal dit soort oplossingen grootschalig verkopen omdat de hoeveelheid storingen niet opweegt tegenover de voordelen .

Signaalverlies:

Draadloze bewakingscamera’s kunnen gevoelig zijn voor signaalinterferentie of -verlies, vooral als er veel andere draadloze apparaten in de buurt zijn. Bewakingscamera’s werken grotendeels via de 2,4 Ghz en soms via de 5 Ghz band. Vooral de 2,4 Ghz band is een erg druk draadloos spectrum waardoor de verbinding al gauw suboptimaal is. Zorg ervoor dat het Wi-Fi punt dicht in de buurt is om een zo sterk mogelijk signaal te kunnen opbouwen.

Beperkte reikwijdte:

Vooral de 5 Ghz frequentie maar ook de 2,4 GHz band hebben veel last van muren, beton, staal, hout en andere massieve materialen. Mede hierom werken draadloze alarmcomponenten ook vaak via de 968 Mhz band. Hoe lager de band hoe minder last hiervan wordt ondervonden.

Bandbreedtebelasting:

Het gebruik van draadloze bewakingscamera’s kan de beschikbare Wi-Fi bandbreedte enorm belasten. Vooral bij gebruik van meerdere bewakingscamera’s kan de rest van het netwerk enorm worden vertraagd. Uw apparaten zoals telefoons of tablets kunnen hier last van ondervinden bij bandbreedte gevoelige apps zoals Netflix of andere streamingdiensten. Ook het downloaden van bestanden van het internet kan aanzienlijk trager worden. Zorg daarom altijd voor een sterk Wi-Fi netwerk met voldoende access points. Controleer ook de snelheid en gemiddelde belasting. Ook kunt u een router of Wi-Fi access point (automatisch) van kanaal laten veranderen als deze te druk is.

Bekabelde bewakingscamera’s voordelen

Betrouwbare verbinding:

Bekabelde bewakingscamera’s bieden een stabielere en veiligere verbinding, omdat ze niet afhankelijk zijn van draadloze signalen. Ook is de aanwezige bandbreedte via een CAT5,6 of 7 kabel veel groter dan vrijwel alle Wi-Fi bewakingscamera’s ondersteunen.

Stroomvoorziening

Aangezien er via de bekabeling zowel stroom als signaal wordt verstuurd hoef je je geen zorgen te maken over het vervangen van batterijen of externe voedingen uit het stopcontact. Vrijwel alle IP camera’s vandaag de dag ondersteunen deze techniek, genaamd Power over Ethernet (PoE), ook kan er eenvoudig vanaf afstand de stroom (PoE) worden gereset. Dit kan een bezoek op locatie en dus kosten schelen.

Signaalinterferentie:

Bekabelde bewakingscamera’s hebben vrijwel geen last van externe interferentie, waardoor de snelheid en kwaliteit constanter zijn dan bij draadloze bewakingscamera’s.

Afstand:

Een bewakingscamera kan tot wel 100 meter afstand worden bekabeld door middel van CAT / UTP kabel. Wanneer er glasvezel wordt gebruikt kan dit zelfs honderden kilometers zijn.

Bekabelde bewakingscamera’s nadelen

Montage werkzaamheden:

Het vereist vaak professionele hulp om bekabelde bewakingscamera’s te installeren. De bekabeling moet afgeschermd worden aangelegd in buis, hier zijn de nodige gereedschappen voor nodig. Ook moeten de UTP kabels volgens een bepaald kleurenschema worden aangeknepen. Dit is te doen als leek, echter vereist het wel 2 rechterhanden en een aantal gereedschappen en installatiematerialen zoals een accu-tol, boormachine, buigveren,  pvc pijp, flexibele pijp, drukzadels, kabelgoten en andere bijbehorende materialen.

Beperkte flexibiliteit:

Zodra de kabels zijn gelegd, is het geheel afhankelijk van de lengte van de kabel waar de bewakingscamera heen kan worden verplaatst. Wij adviseren hierom altijd over-lengte aan de UTP kabel te laten zitten.

Zichtbare bekabeling:

Bekabelde bewakingscamera’s kunnen zichtbare kabels hebben, wat mogelijk voor het aangezicht onaannemelijk kan zijn. Camera installatie monteurs hebben veel ervaring in het wegwerken hiervan. Toch kan niet altijd worden voorkomen dat er bekabeling zichtbaar is.

Kosten:

De initiële kosten voor de aanschaf en installatie van bekabelde bewakingscamera’s kunnen flink hoger zijn dan die van draadloze bewakingscamera’s. Dit komt wel met het voordeel dat het camerasysteem een stuk minder storingsgevoelig is.

Conclusie:

Draadloze bewakingscamera’s zijn goedkoper qua montage en zijn vaak gericht op het eenvoudig kunnen instellen. Wel zijn deze voornamelijk gericht op particuliere doeleinden. Echter vergen ze wel regelmatig onderhoud en kunnen signaalproblemen van het Wi-Fi signaal voor veel problemen zorgen. Daar tegenover staat dat bekabelde bewakingscamera’s duurder zijn in de aanschaf door de hogere installatiekosten. Op technisch vlak zijn bekabelde bewakingscamera’s in alle opzichten betrouwbaarder, stabieler en sneller. Wij adviseren vrijwel altijd een bekabelde bewakingscamera te gebruiken, tenzij u zelf zorg wil dragen voor probleemdiagnose bij storingen van een draadloze bewakingscamera.

#6 Opsomming aandachtspunten bij het kopen van een camera installatie

Bij de aanschaf van een camera installatie zijn er een aantal factoren die u zelf al kunt onderzoeken voordat u overgaat tot de koop. Ook kunt u deze vragen bij de offerte stellen aan de adviseur. Hieronder een opsomming:

Doel:

Zoals al reeds benoemd is het doel van een bewakingscamera’s de eerste vraag die u uzelf moet stellen. Dit zal van invloed zijn op het type camerasysteem, de aantallen en mogelijkheden.

Binnen of buiten:

Bepaal of de bewakingscamera’s binnen, buiten of beide worden gebruikt. Dit is van invloed is op het ontwerp van de bewakingscamera’s en de weerbestendigheid. Zorg dat bewakingscamera’s die buiten hangen minimaal IP66 zijn gecertificeerd. Moeten de camera’s bestand zijn tegen hogedruk, of bijvoorbeeld stofdicht zijn, dan gebruikt u bewakingscamera’s met een IP67 en IP68 certificering. Deze specificaties zijn altijd terug te vinden in de specificaties van de bewakingscamera.

Soort bewakingscamera’s:

Er zijn een hoop verschillende soorten bewakingscamera’s. De meest voorkomende varianten zijn dome, bullet, PTZ (pan-tilt-zoom), turret, mini-dome, box, multisensor, panoranisch, ANPR,en Wi-Fi bewakingscamera’s. Ook zijn er nog heimelijke type camera’s zoals pinhole varianten, covert en cubes. Elk heeft zijn voordelen en is geschikt voor verschillende scenario’s. Verder zijn er nog hele specifieke bewakingscamera’s zoals persoon tellers, celhoek en thermische bewakingscamera’s.

Resolutie:

Bewakingscamera’s met een hogere resolutie bieden gedetailleerdere camerabeelden. Kies minimaal voor Full-HD resolutie of hoger. Dit is wel afhankelijk van de afstand waarop u detail wil kunnen zien. Overleg met uw adviseur.

Nachtzicht:

Controleer of de bewakingscamera’s infrarood (IR) mogelijkheden hebben voor effectieve surveillance bij weinig licht of in het donker.

Kijkhoek:

Overweeg de kijkhoek van de bewakingscamera’s, die het gebied bepaalt dat het kan bestrijken. Bewakingscamera’s s met een brede kijkhoek zijn handig voor open ruimtes, terwijl bewakingscamera’s met een nauwere kijkhoek beter zijn voor het focussen op specifieke gebieden.

camera installatie

Connectiviteit:

Beslis tussen bekabelde en draadloze bewakingscamera’s. Bekabelde camera installaties bieden op vrijwel alle vlakken meer mogelijkheden, snelheid en stabiliteit. Echter vereisen deze meer montage werkzaamheden en meestal zelfs een professionele camera installateur. Draadloze systemen zijn voornamelijk geschikt voor particulieren die voor een zo voordelig mogelijke prijs toezicht willen hebben door middel van een bewakingscamera.

Opslagopties:

Verken verschillende opslagopties. De meest voorkomende en goedkoopste vorm van opslag is op een lokaal apparaat door middel van 3,5 inch harde schijven. Deze zijn goedkoop en gaan jarenlang mee. Een goedkopere oplossing is een sd-kaart. Deze gaan wel minder lang mee. Een nadeel hiervan is dat iedere camera dan ook een sd-kaart moet hebben om de beelden op te slaan. Een andere mogelijkheid is een cloudopslag platform. Hier betaald u vaak per maand of jaar een vast bedrag. Een nadeel hiervan is vaak de prijs en dat u vast zit aan wat de camerafabrikant ondersteunt qua cloud platformen.

Inzage mogelijkheden camera installatie:

Controleer hoe het camerasysteem kan worden bekeken. Denk aan het besturingssysteem zoals IOS, Android, Windows en MacOS. Daarnaast kan dit vaak via een browser, telefoon app, tablet app en computer software applicatie.

Waarschuwingen en meldingen:

Afhankelijk van de gewenste mogelijkheden is het handig dat u kijkt wat het camerasysteem wel en niet kan. De meeste hedendaagse professionele camera installaties ondersteunen proactief beheer door real-time meldingen d.m.v. push meldingen, email, sms, telegram en andere message based apps. Er kan onderscheid tussen objecten en personen worden gemaakt door de bewakingscamera’s zelf. Deze bewakingscamera’s heb een SOC (system on a chip), met genoeg rekencapaciteit om deze slimme toepassingen zelf te kunnen analyseren/ berekenen. Er zijn ook bewakingscamera’s die gebruik maken van het system-on-a-chip principe met nog verdere analytische mogelijkheden. Denk aan auto modellen, vrachtwagens, vergeten bagage, (auto)ongelukken, valdetectie en nog veel meer.

Integratiemogelijkheden:

Gaat er gebruik worden gemaakt van verschillende merken, protocollen zoals ONVIF of type beveiligingssystemen zoals een alarm installatie of brandbeveiliging? Kijk dan goed naar de mogelijke integratiemogelijkheden. Veel video management systemen kunnen met allerlei soorten oplossingen integreren. De fabrikanten zorgen voor de koppelingsmogelijkheden, wel moet hier vaak een licentie voor worden betaald.

Audiofuncties:

Sommige bewakingscamera’s hebben ingebouwde microfoons en luidsprekers. Wel is het belangrijk te vermelden dat u deelnemer aan het gesprek moet zijn om deze audio te mogen opnemen of beluisteren.

Schaalbaarheid:

Houdt bij de aanschaf van een camerasysteem rekening met mogelijke uitbreiding in de toekomst. Als u een opname recorder of vms oplossing aanschaft met een maximum aantal kanalen en u moet dit uitbreiden met extra hardware, kan het voordeliger zijn om bij de initiële aanschaf een apparaat met meer mogelijke kanalen aan te schaffen.

Privacy functies:

Zorg ervoor dat het camerasysteem opties biedt voor privacy-instellingen en voldoet aan relevante gegevensbeschermingsregels. Denk hierbij aan privacy zones, ook wel privacymasker genoemd. Hiermee kunnen bepaalde delen van het beeld zwart of vaag worden gemaakt zodat niet alles zomaar wordt gefilmd.

Fabrikantkeuze:

Doe zelf onderzoek naar de fabrikanten. Wilt u een camerasysteem dat in West Europa wordt geproduceerd of heeft voornamelijk de prijs de grootste invloed? Moet de softwareondersteuning uitmuntend zijn? Of heeft u meer baat bij zo min mogelijk omkijken?

Kosten en budget:

Stel een budget vast en vergelijk de functies die worden aangeboden door verschillende camerasystemen binnen de gewenste prijsklasse.

Ondersteuning en garantie:

Niet alle fabrikanten bieden directe ondersteuning voor particuliere of zelfs zakelijke afnemers. Soms dient dit via een erkende installateur of distributeur te worden aangemeld. Controleer ook het type garantie dat wordt aangeboden. Sommige fabrikanten bieden directe omruilgarantie binnen het eerste jaar. Andere hebben lange wachttijden of beperkte reparatiemogelijkheden.

Juridische overwegingen:

Wees op de hoogte van lokale wetten en regels met betrekking tot surveillance en zorg ervoor dat het gebruik van bewakingscamera’s in overeenstemming is met privacy- en gegevensbeschermingswetten. Begin bij de AVG en het AP voor meer informatie.

Versleutelde communicatie:

Onderzoek of het camerasysteem versleutelde verbindingen gebruikt om gegevens te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang.

Stroomback-up:

Overweeg het gebruik van uninterruptible power source (UPS) of back-upstroomoplossingen om de camera installatie draaiend te houden tijdens stroomuitval. Een simpele UPS kan al tot zo’n 15 minuten een eenvoudig DVR gebaseerde camera installatie voorzien van noodstroom. Zodra de vaste spanning is herstelt, zal de UPS zijn batterij automatisch weer ophalen. Ook is het camerasysteem dan beter bestand tegen blikseminslag en de gevolgen die daaruit kunnen voortvloeien.

Plaatsing van de bewakingscamera’s:

Het bepalen van de uiteindelijke plaats waar de bewakingscamera moet komen te hangen is van groot belang. Houdt rekening met de kijkhoek van de lens, de weersbestendigheid, benodigde montagematerialen en afdichting. Zorg dat de bewakingscamera’s geen externe lampen in het camerabeeld zichtbaar zijn om over en under-compensation te voorkomen. ‘backlight compensation’, ‘highlight compensation’ en ‘wide dynamic range’ gaan dit automatisch proberen terug te regelen. Met als resultaat dat er vooral ’s nachts een zeer slecht camerabeeld wordt gegenereerd. Zorg er ook voor dat er geen takken of andere obstakels in het beeld te zien zijn. Dit kan de autofocus functie beïnvloeden bij bewakingscamera’s met een varifocale lens.

Interoperabiliteit:

Als je een slimme woning of bedrijfsecosysteem bouwt, zorg er dan voor dat het camerasysteem compatibel is met andere apparaten of smart home platforms waar gebruik van wordt gemaakt. Zorg dat de bewakingscamera’s op zijn minst ondersteuning bieden voor ONVIF. Dit is het meest gebruikelijke protocol voor camerabeelden bekijken met een generieke driver.

Vandalismebestendigheid:

Overweeg vandalismebestendige bewakingscamera’s als het risico op vernieling of schade aanwezig is. Softwarematig raden wij aan tampering in te schakelen. Deze functionaliteit verstuurt een melding wanneer er aan bewakingscamera wordt gezeten of het beeld wordt gemaskeerd. Gebruik bij het risico op vandalisme bewakingscamera’s met een IK10 certificering. De international protection rating geeft waardes aan de slagvastheid van de bewakingscamera’s.

#7 Camerabeelden bewaren in cloud of lokale opslag?

Een veelvoorkomende vraag bij offertetrajecten is of de camerabeelden ook in de cloud kunnen worden opgeslagen. Camerabeelden opslaan in de cloud klinkt als veilige, en een goede oplossing. Maar wat zijn de beweegredenen om hiervoor te kiezen? Wij zetten de voor en nadelen tegenover elkaar:

camera installatie bedrijf

Voordelen cloudopslag camerabeelden:

Fysieke diefstal

Het fysiek stelen van camerabeelden waar de beelden op staan opgeslagen is met cloudopslag niet mogelijk. Wel is het van belang dat uw account op de cloudopslag dienst goed is beveiligd. Denk hierbij aan unieke wachtwoorden en multi factor authenticatie

Onderhoud

Bij cloudopslag van uw camera installatie is er minder onderhoud benodigd. De recorder die benodigd is voor lokale opslag is niet nodig voor cloudopslag. Dit scheelt onderhoud, het uitvoeren van updates en fysiek onderhoud. Wel moeten de bewakingscamera’s nog steeds worden geupdate. Bij diensten zoals Eufy en Wyze is dit vaak slechts het bevestigen van een pop-up. Bij professionele systemen dient de installateur vaak zelf de juiste firmware te uploaden.

Redundantie

Er is geen omkijken naar de opslag hardware. Ook wordt de data vaak redundant bewaard. Dit houdt in dat de data op meerdere plaatsen wordt opgeslagen en bij een brand op één locatie dus geen dataverlies optreed. Wel is het belangrijk dit te controleren aangezien dit niet bij alle clouddiensten het geval is.

Schaalbaarheid

Het schalen van opslagcapaciteit is eenvoudiger op een clouddienst. U betaalt simpelweg extra voor meer opslag en deze zal aan uw account worden toegewezen. Bij lokale opslag is er overcapaciteit nodig of de plaatsing van een gehele extra harde schijf.

Voordelen lokale opslag camerabeelden:

Capaciteit en lange termijnkosten

Grote capaciteit harde schijven zijn hedendaags zeer betaalbaar. Om een bewakingscamera 28 dagen op te laten nemen op een plek waar niet extreem veel beweging plaatsvind, kunt u dit waarschijnlijk wel af met een 1 terabyte harde schijf. Een dusdanige 1 TB HDD, van een A klasse merk als Western Digital of Seagate, heeft u al vanaf 50 euro. Zo’n harde schijf kan eenvoudig 5 jaar en soms tot wel 10 jaar meegaan. In vergelijking, voor cloud opslag betaalt u vaak 5-10 euro per maand voor 7 tot 28 dagen opslag. Dit hangt af van de gekozen dienst. Vrijwel altijd is lokale opslag vele malen goedkoper.

Gegevensinzage

Bij een camerasysteem waar de camerabeelden lokaal worden opgeslagen, bent u de eigenaar van de camerabeelden. Een derde partij kan dus niet zomaar bij de camerabeelden. Ook kunt u op deze wijze zelf bepalen waar de camerabeelden van de camera installatie worden opgeslagen. Cloud diensten kunnen over heel de wereld datacenters hiervoor gebruiken. Dit kan ook voor certificering bij zakelijk gebruik een probleem vormen. Ook kunt u de camerabeelden altijd inzien zonder vast te zitten aan een abonnement en/ of terugkerende kosten.

Niet internetafhankelijk

Ook zonder internet kunt u op de locatie de camerabeelden bekijken. Dit kan op locaties zonder vaste internettoegang aanzienlijk schelen in kosten. Ook is er geen router en/ of andere netwerk componenten nodig.

Internetbandbreedte belasting

Om de camerabeelden op de slaan wordt er geen internet gebruikt. Bij cloud opslag wordt de internetverbinding constant belast. Hoe hoger de resolutie, frames per seconde en het aantal camera’s, hoe meer de internetverbinding wordt belast. Dit kan, afhankelijk van de type internetverbinding, al gauw een zeer groot percentage van uw uploadsnelheid opeisen. Kortom, zonder glasvezel abonnement is cloud opslag niet te adviseren bij gebruik van meerdere bewakingscamera’s.

Snelheid bekijken en downloaden camerabeelden

Lokale opslag is hoogst waarschijnlijk veel sneller dan een clouddienst voor het downloaden en bekijken van camerabeelden. Dit heeft te maken met het feit dat de lokale recorder een vrijwel directe verbinding is. Ook kan de internetverbinding zelf bij het gebruik van clouddiensten een obstakel vormen voor maximale snelheid. Vooral bij het downloaden van een groot aantal bestanden wordt dit een probleem.

#8 Gratis en betaalbare video management software

Er zijn verschillende fabrikanten die hun camera installatie software gratis aanbieden, of een afgeslankte versie tegen een interessante prijs. Ook kan het zijn dat het tot een paar bewakingscamera’s gratis kan worden gebruikt. Voor mensen die hier zelf tijd in willen investeren kan het rendabel zijn zich hierin te verdiepen.

Lijst met gratis video management software oplossingen

Milestone XProtect

Milestone Essential+  Een volwaardig VMS uit de enterprise wereld met zeer brede ondersteuning. 99% van alle bewakingscamera’s wordt ondersteund. Op zowel de computer, app als webbrowser op basis van HTML5 eenvoudig te bekijken. Zeer uitgebreide rol delegatie en mogelijkheden tot automations en rule based acties in te stellen. Tot 8 bewakingscamera’s geheel gratis. Inclusief ondersteuning van de fabrikant en gratis updates van de software.

Dahua DSS

Dahua DSS Express is gratis tot wel 64 video kanalen. Dit kan zelfs voor groot zakelijke klanten een grote locatie geheel dekken. Eenvoudige uitbreidingen zoals gezichtsherkenning, ANPR en video metadata.

MotionEye

MotionEye is een community project wat popular is onder smart home eigenaren. In combinatie met Home Assistant is dit een zeer uitgebreid systeem met veel custom development mogelijkheden. Ondersteuning via Github en Home Assistant Forums.

Blue Iris

Naast de gratis Versie 5 variant is er een zeer betaalbare 1 time fee voor de uitgebreide versie van de Blue Iris software. Net zoals MotionEye is dit populair onder DIYers die hun eigen merk camera’s willen verbinden met een centrale software oplossing.

UniFi Protect

UniFi Protect is een merklijn van Ubiquiti. De software is eenvoudig in gebruik en blinkt uit in de grafische omgeving en snel in te stellen apparaten. De software kan gratis met een onbeperkt aantal bewakingscamera’s worden gebruikt. Wel is UniFi Protect een gesloten platform. Dit houdt in dat alleen UniFi Protect bewakingscamera’s met de Protect software kunnen werken.

camera installatie bedrijf

Gratis Video management software trial versies

Hanwha Wave

Hanwha Wave is onderhuids een reskin van Network Optix. Een zeer betrouwbaar een eenvoudig instelbaar camera software pakket. Brede ondersteuning en een zeer prettige app voor het bekijken van camerabeelden onderweg

Eocortex

Eocortex is in Nederland iets minder bekend, doch een uitgebreide VMS oplossing met voornamelijk zakelijke doeleinden.

Axis Camera Station

Axis Camera Station is al vele jaren een begrip op het gebied van gebruiksvriendelijkheid, ondersteuning. Naast Axis bewakingscamera’s kunnen ook andere fabrikanten door middel van de ONVIF driver eenvoudig worden toegevoegd.

#9 Camera installatie termen encyclopedie

Het werk van een camera installateur bestaat uit veel vakjargon. Allemaal vaktermen die voor een leek weinigzeggend zijn. Zodoende, hier een overzicht van de meest voorkomende functionaliteiten en veel voorkomende termen:  

TerminologieUitleg
Peer to peerP2P is een functie waarbij beelden kunnen worden bekeken vanaf het internet zonder een recorder of camera te hoeven portforwarden. Dit is zowel op recorders als bewakingscamera’s terug te vinden. Vaak werkt P2P via het serienummer van het apparaat
ANPRAutomatic number plate recognition, ook wel ALPR gebruikt door onder andere politie en andere overheidsinstanties om voertuigen te controleren op basis van een kenteken.
Autotracking PTZAutotracking PTZ is een functie die vaak wordt gebruikt in professionele camerasystemen en video management software oplossingen. Het staat voor “auto-tracking pan-tilt-zoom” en maakt gebruik van geavanceerde technologie om automatisch bewegende objecten te volgen binnen een aangegeven kader van een PTZ preset.
Highlight CompensationHighlight Compensation (HLC)? Highlight Compensation zorgt er samen met Backlight Compensation voor dat er geen over en onderbelichting plaats vindt.
Backlight CompensationBLC staat voor ‘backlight compensation’. Dit is een functionaliteit waarover professionele en moderne IP camera’s vaak beschikken om tegenlicht te kunnen compenseren.
CMOS BeeldsensorEen CMOS videosensor, ook wel beeldsensor genoemd, is een zogehete Complementary metal oxide semiconductor. Deze worden onder andere gebruikt in bewakingscamera’s.
Elektronische Beeld StabilisatieElektronische beeld stabilisatie, ook wel in het Engels aangeduid als Electronic Image Stabilization (EIS), is een functionaliteit gericht op het stabiliseren van een camerabeeld wanneer er vibratie optreed. Dit gebeurt vaak wanneer een camera op grote hoogte is gemonteerd of de mast waarin deze is bevestigd niet stabiel in de grond staat.
Power Over EthernetPower over Ethernet (PoE) is een netwerkfunctie die is gedefinieerd in de IEEE 802.3af- en 802.3at-standaarden.Door middel van PoE Levert een PoE switch voeding over een ethernet kabel. PoE wordt veel gebruikt door IP camera’s en geïntegreerd in network video recorders
Field Of ViewFOV staat voor field of view en betekent “gezichtsveld”. Dit is eigenlijk een verwijzing naar wat er kan worden gezien vanuit een camera of menselijk oogpunt. Het field of view word aangeduid met een x aantal graden. Alles wat buiten de field of view van de camera valt zal niet worden gezien/ opgenomen.
MegapixelMegapixels worden bij bewakingscamera’s gebruikt om aan te geven over pixels de bewakingscamera beschikt. Één megapixel staat gelijk aan een miljoen pixels. 1000 megapixel staat gelijk aan 1 gigapixel
PTZPTZ staat voor “Pan Tilt Zoom”. PTZ camera’s beschikken over de mogelijkheid om op afstand in te zoomen en te draaien met een camera. Naast PTZ zijn er ook “pan-tilt” camera’s. Deze kunnen alleen horizontaal en verticaal bewegen.
VideocompressieIn de wereld van camerabewaking wordt er gebruik gemaakt van videocompressie algoritmes voor het versturen en opslaan van videobestanden. Doordat deze bestanden vaak erg groot zijn is compressie een belangrijk onderdeel van een camerasysteem. Veelvoorkomend zijn H264, H265, MPEG4, JPEG, MxPEG.
Real Time Streaming ProtocolRTSP staat voor ‘Real Time Streaming Protocol’. RTSP wordt veel gebruikt bij IP Camera’s om beelden te kunnen weergeven wanneer een bewakingscamera geen ONVIF ondersteund. Door middel van Real Time Streaming Protocol kan er een URL String worden gevormd waarmee de camerabeelden kunnen bekeken door middel van een player zoals VLC of direct in Google Chrome.
Auto Tracking White BalanceAuto tracking white balance, ook wel ATW genoemd is een functionaliteit in bewakingscamera’s gericht op het juist weergeven van kleuren. Deze functionaliteit heeft een standaard waarde voor het gehalte wit in het beeld als referentiekader. Hiermee worden onrealistische kleuren automatisch weg gefilterd.
BitrateBitrate of ook wel bitsnelheid genoemd is de waarde van de snelheid waarmee informatie wordt overgedragen via een TCP/IP netwerk bij bijvoorbeeld netwerk switches.
Digital Noise ReductionDigital Noise Reduction is een functionaliteit gericht op het onderdrukken van ruis in het beeld van een beveiligingscamera. Digital noise reduction kent meerdere soorten implementaties. Denk aan 3D-DNR, 2D-DNR, Multidimensional noise reduction, temporal noise reduction en nog een aantal vergelijkbare soorten.
Edge RecordingEdge recording is een technologie die wordt gebruikt bij videobewakingssystemen die ervoor zorgt dat de camerabeelden worden opgeslagen op de camera zelf in plaats van op een centrale opname camera server. Dit heeft verschillende voordelen, zoals een lagere belasting van het netwerk en de mogelijkheid om opnames te maken zonder internetverbinding. Het nadeel is echter dat de opnames beperkt zijn tot de capaciteit van de opslagruimte op de camera zelf.
ePoEePoE haalt over UTP kabel tot wel 800 meter. Dat is dus 8 keer zoveel als normale Power over Ethernet. Dit kan worden gehaald over een simpele CAT5e kabel en vereist verder helemaal niets.
InfraroodInfrarood is niet zichtbaar voor het menselijk oog. Beveiligingscamera’s maken gebruik van infrarood om in te donker beeld op te kunnen bouwen. Afhankelijk van de sterkte van de infrarood leds op de beveiligingscamera kan de camera enkele tientallen meters in het donker kijken. U kunt de infarood leds op een camera vaak wel rood zien kleuren in de nacht.
Motion BlurMotion blur is een fenomeen dat optreedt wanneer een bewegend object wordt vastgelegd door een bewakingscamera. De persoon of object in het beeld wordt vaag/ onscherp weergeven. Dit komt doordat de beweging van het object tijdens de belichtingstijd van de camera niet geheel kan worden vastgelegd. Dit kan worden verminderd door het gebruik van snellere sluitertijden of door het verminderen van de beweging van het object zelf.
Motion DetectionMotion detection, bewegingsdetectie in het Nederlands is een techniek die word gebruikt om alleen bewakingscamera beelden op te slaan wanneer beweging door de camera word gezien in het beeld.
LuxWat is lux? Lux is een eenheid gericht op het aanduiden van een hoeveelheid licht. 1 Lux is een lichtsterkte van 1 candela op een afstand van 1 meter van de bron. Bij camerabewaking wordt de lux eenheid gebruikt om aan te geven dat de minimale hoeveelheid licht is die benodigd is om een camerabeeld te kunnen opbouwen.

#10 Montage werkzaamheden camera installaties

Bij een professionele camera installatie hoort ook een professionele montagewijze. Wat een professionele camera installateur mede onderscheid in hun werkzaamheden is de wijze van montage. Bewakingscamera’s, vooral in buitenomgevingen is de montage van enorm belang voor een lange levensduur van de camera installatie. Als camera installatie bedrijf geven wij u daarom een aantal pointers.

Benodigde gereedschappen

Voor de montagewerkzaamheden heeft u verschillende gereedschappen nodig die de werkzaamheden mogelijk maken. Hier een overzicht van noodzakelijke en handige gereedschappen en materialen:

NoodzakelijkHandig
LadderSecurity torx schroevendraaier
UTP krimptangUTP kabeltester
AccutolPower over Ethernet meter
BoormachineKabelstripper
Torx schroevendraaiersBuigveren
Kruiskop schroevendraaiersHamer
Zakmes
Zaklampje

Benodigde montagematerialen

Een opsomming van de meest gebruikte montage materialen voor het installeren van een camera installatie.

NoodzakelijkHandig / Optioneel
UTP kabelWaterbestendige kneedgum
PVC pijpMantelbuis
PVC pijpzadelsKit
Torx / kruiskop schroevenK25 goot
RJ45 connectorenParker schroeven
Pluggen

Informatie vergaren voor de juiste montagewijze

Om bij het begin te beginnen, is het belangrijk de specificaties datasheet van de gewenste bewakingscamera erbij te zoeken. Als voorbeeld, gebruiken we de Dahua DH-IPC-HDW5831R-ZE. Dit is een turret model camera, geschikt voor montage in een buitenomgeving. De bewakingscamera kan op zowel een paal, wand als plafond worden gemonteerd. Hoe kunt u zelf deze informatie vinden?

Laten we beginnen met de website van de fabrikant. Op de website van Dahua. Op basis van het typenummer komen we uit op de product pagina van de bewakingscamera. Hier vinden we wat handige informatie. Onder andere een opsomming van de specificaties, firmware en de productsheet.

camera installatie montage
camera installatie montage

Onder downloads, vinden we de datasheet met alle informatie over de gekozen bewakingscamera. 

camera installatie montage

In dit PDF document vinden we de gewenste informatie omtrent de montage mogelijkheden en de gecertificeerde waterdichtheid van de bewakingscamera. De typenummers van de beugels staan hierbij vermeld.

camera installatie

De bewakingscamera is conform IP67 gecertificeerd. Dit is stof en waterdicht. Kortom, dit type bewakingscamera kan zowel binnen als buiten zonder problemen worden geplaatst.

camera installatie montage

Gebruik van wartels, keringen, rubbers en afdichtingsmaterialen

Na het selecteren van de juiste montage attributen, is het nu tijd om de montage zelf uit te voeren. Om te voorkomen dat water of andere ongewenste substanties in de bewakingscamera kunnen komen, maken we gebruik van de meegeleverde afdichtingsmaterialen. Dit bestaat vaak uit rubbers, wartels, plastic ringen en keringen. 

camera installatie
camera installatie bedrijf

Het is belangrijk dat u alle meegeleverde attributen gebruikt! Waterschade wordt tevens nooit onder garantie geschaard. De extra tijd die u besteed aan de waterbestendigheid van de bewakingscamera betaalt zichzelf altijd terug.

camera installatie

Veelgestelde vragen over camera installaties (FAQ)

Q: Zijn bewakingscamera’s verplicht voor de verzekering?
A: Nee, bewakingscamera’s zijn vrijwel nooit een verplichting. Wel kan uw premie dalen bij bepaalde verzekeringen/ verzekeraars wanneer dit aanwezig is. Andere systemen zoals een alarm installatie met een BORG klasse kunnen wel een harde vereiste zijn van uw verzekering.

Q: Is er een keurmerk voor camera installaties?
A: Er is hedendaags (helaas) nog geen breed gedragen keurmerk zoals het BORG keurmerk bij alarminstallaties. Er is wel een toepasbare norm zoals NEN-EN-IEC 62676-5:2018, echter worden deze niet verplicht opgelegd. Vaak zijn het organisaties zelf die bepaalde eisen stellen aan het gebruik en de wijze waarop camera installaties worden geplaatst, onderhouden en beheerd.

Q: Is een Chinese camera installatie minder veilig dan een Europese of Amerikaanse?
A: Ongeacht de afkomst van de fabrikant van de camera installatie apparatuur, adviseren wij altijd zoveel mogelijk functionaliteiten uit te zetten die niet worden toegepast. Ook internettoegang tot de bewakingscamera’s zelf is lang niet altijd noodzakelijk. Wij adviseren of de DNS instellingen zo te configureren dat de camera’s geen verbinding kunnen maken met het internet, of de firewall zo instellen dat er geen verbinding naar buiten mag worden gemaakt door de bewakingscamera. Laat alleen de network video recorder (NVR) of VMS server op het internet zodat u de camerabeelden wel op afstand kan inzien. Hoe minder apparaten op het netwerk verbinding maken met het internet, hoe beter. Kortom, creëer zelf de beveiliging die u wenst en laat dit niet over aan willekeurige fabrikanten. Zet VLANs in, scherm af van internet, zet diensten uit die u niet gebruikt, monitor verkeer en houdt uw firmware up to date!

Q: Wat voor budget heb ik nodig om een camerasysteem te laten installeren?
A: Dit is compleet afhankelijk van uw wensen en eisen. De kwaliteit van de beeldsensor, gewenste kleur, mogelijkheden, functies, garantie, type camera en de montagekosten zijn de grootste kostenposten. Deze verschillen enorm per object en per camera installatie. Houdt rekening met zeker 1500 euro of meer voor een degelijk systeem met enkele bewakingscamera’s inclusief montage.

Q: Ik ben mijn wachtwoord vergeten van de camera installatie, wat nu?
A: Afhankelijk van het gebruikte merk kunt u bij de fabrikant of installateur aankloppen. Zo is het bijvoorbeeld bij Abus en Hikvision nodig de fabrikant ‘proof of ownership’ te verstrekken. Bij Dahua kan er via een geregistreerde e-mail worden gereset. Andere merken vereisen een complete factory reset om weer verbinding te kunnen krijgen met de apparatuur. Axis en Bosch zijn hier een voorbeeld van.

Q: Is een onderhoudscontract echt nodig voor een camera installatie?
A: Geheel afhankelijk van uw eigen verwachtingen, kan het variëren van onmisbaar tot niet nodig. Enkele vragen die u, uzelf kunt stellen om hier achter te komen zouden kunnen zijn: Kost het mij geld als er geen camerabeelden zijn?; Wat is de consequentie als er geen opnames zijn die moeten worden opgeslagen?; Heb ik zelf voldoende kennis om de camera installatie te onderhouden?; Heb ik de juiste gereedschappen om het onderhoud uit te kunnen voeren?; Is mijn ICT kennis afdoende om het camerasysteem veilig te laten verbinden met het internet?

Q: Wat zijn de speerpunten voor onderhoud aan een camera installatie?
A: Controleer de tijdsinstellingen (NTP); Staat de bewegingsdetectie gevoeligheid goed afgesteld?; Zijn de bewakingscamera’s schoon?; Is de firmware up to date?; Is de apparatuur stofvrij?; Zijn er gebruikers die geen toegang meer mogen hebben tot het systeem?; Is de gebruikerssoftware de meest recente versie?; Worden de logs goed gegenereerd?; Zijn de IP gegevens en andere documentatie nog up to date?

⭐ Waarom kiezen voor RRBSecurity als Camera Installateur?

RRBSecurity is al sinds 1995 actief als camera installatie bedrijf. Wij zijn gespecialiseerd in het plaatsen, onderhouden en integreren van camerabewaking en aanvullende beveiligingsdiensten.

⭐ Wat zijn de kosten voor een camera installatie?

De kosten zijn gebaseerd op de aantal installatie uren en de camerabewaking apparatuur. Wij geloven niet in verplichte abonnementen. U kunt wel optioneel gebruik maken van onze service plannen voor onderhoud en additionele ondersteuning.

⭐ Kan ik een gratis offerte ontvangen?

Wij maken gratis offertes op locatie. Deze voorzien wij van persoonlijk advies en maatwerk. Als u via onze website een offerte aanvraagt proberen wij dezelfde week nog langs te komen voor een advies en offerte gesprek.