Camerabewaking en de AVG

Camerabewaking en de AVG zijn twee onderwerpen die regelmatig tegelijkertijd ter sprake komen. Dit heeft alles te maken met het feit dat de AVG eisen stelt omtrent camerabewaking. AVG staat voor Algemene verordening gegevensbescherming. Het betreft een Europese verordening die de rechten en plichten omtrent verwerking van persoonsgegevens regelt. Door deze regelgeving vragen veel mensen zich af of ze nog wel bewakingscamera’s mogen plaatsen. Want hoe zit dat? Wat zegt de AVG precies over camerabewaking?

Bewakingscamera’s hebben een actieve en preventieve werking bij de beveiliging van personen en objecten. Veel particulieren en bedrijven willen daarom graag camerabewaking bij hun woning of bedrijfspand plaatsen. Maar mag dit wel met de aangescherpte regelgeving omtrent de verwerking van persoonsgegevens? Het antwoord hierop is kort gezegd ‘ja’. Camerabewaking is nog steeds toegestaan, mits u zich aan de gestelde regels houdt.

camerabewaking set AVG

Cameratoezicht bij u thuis

Het plaatsen van camera’s bij uw woning zorgt voor een optimalisatie van de beveiliging van uw woning. Het is dan ook zeker niet verboden om dit te doen. Wel dient u zich aan de regels van de AVG te houden. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat de inbreuk op de privacy van andere mensen beperkt wordt. Met andere mensen worden voorbijgangers bedoeld, maar ook uw buren.

U mag dus bewakingscamera’s bij uw woning plaatsen. Maar u moet de privacy van andere mensen wel zoveel mogelijk waarborgen. Hoe u dit doet? Door u aan de belangrijkste regel van de AVG omtrent camerabewaking bij u thuis te houden. Namelijk: uw camera’s mogen alleen uw eigen bezittingen en/of terrein filmen. Het is dus bijvoorbeeld niet toegestaan om de tuin van de buren te filmen.

Wat zegt de wet over camera’s op kantoor?

Niet alleen particulieren, maar ook bedrijven maken graag gebruik van bewakingscamera’s. Maar mogen werkgevers bijvoorbeeld op kantoor wel camera’s plaatsen? Ja, mits er aan strikte voorwaarden wordt voldaan. In de basis geldt dat het cameratoezicht echt noodzakelijk moet zijn. De camera’s moeten bijvoorbeeld diefstal tegengaan of de werknemers beschermen. Hierbij moet de werkgever zijn belang tegen de privacy van de betrokkenen afwegen. Daarnaast moet hij onderzoeken of er geen andere opties zijn die de privacy minder schaden.

Heeft een werkgever een gerechtvaardigd belang om cameratoezicht op kantoor te plaatsen? En houdt hij zich daarnaast aan alle privacyregels die de AVG eraan verbindt? Dan mogen de camera’s gewoon geplaatst worden. Bent u nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Neem dan eens een kijkje bij onze diverse camera pakketten. Of neem voor vragen over onze bewakingscamera’s contact met ons op!

Offerte aanvragen?

Vrijblijvend advies - scherp geprijsd
Offerte op locatie - d
ezelfde werkdag geregeld!

 

085 - 303 48 69   

Offerte Formulier
Alarmsysteem Buitenterrein Beveiliging Met Ajax

Alarmsysteem Buitenterrein Beveiliging Met Ajax

Moderne buitenterrein beveiliging d.m.v. alarmsysteem Scope: Buitendetectie, Notificatie Bedrijfsalarmcentrale,  Gebruikte merken: Ajax SystemsSoort Systeem:  AlarmsysteemToepassing: Detectie niet geautoriseerde personenLocatie: Nationale Infrastructuur - Not...

Camerasysteem voor VvE Pietersberg

Camerasysteem voor VvE Pietersberg

Dahua Camerasysteem voor VvE Pietersberg Scope: 11x 4 Megapixel Camera Gebruikte merken: Ubiquiti, Dahua Soort Systeem: Network Video Recorder (NVR) Toepassing: Cameratoezicht tegen vandalisme Locatie: Capelle a/d IjselVvE Pietersberg had behoefte aan een...

Milestone oplossing voor GGZ De Hoop – RRB-Security

Milestone oplossing voor GGZ De Hoop – RRB-Security

Milestone XProtect VMS oplossing voor GGZ De HoopScope: 25+ 4K tot Fisheye camera'sGebruikte merken: Ubiquiti, Dell, Dahua, MilestoneSoort Systeem: Video Management Systeem, ANPRToepassing: Overzicht op verschillende locaties centraal gekoppeldLocatie: Randstad Omdat...

Dahua camera oplossing voor verpleeghuis Salem Ridderkerk

Dahua camera oplossing voor verpleeghuis Salem Ridderkerk

Camera oplossing voor Verzorgingstehuis Salem in Ridderkerk Scope: 20+ 4K camera'sGebruikte merken: Dahua, UbiquitiSoort Systeem: NVR (Network Video Recorder)Toepassing: Cameratoezicht in en rondom verzorgingstehuisLocatie: Ridderkerk Verzorgingstehuis Salem heeft een...