Camerabewaking

Camerabewaking specialisten

Al sinds 1995 voorzien wij Nederland van beveiliging. Wij zijn gespecialiseerd in het leveren van hoogstaande camera installaties. Als gespecialiseerd camera installatie bedrijf leveren wij veel maatwerk oplossingen. Wij verzorgen de gehele implementatie, tot en met de gebruikershulp en het onderhoud. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte op locatie.

camerabewaking

Actief sinds 1995

 

Oplossingen op maat

 

Specialist in beveiliging

 

Professionele oplossingen

 

l

Maatwerk camerabewaking

Onze camerabewaking oplossingen komen voort uit maatwerk. Wij werken met een select aantal A-Kwaliteit fabrikanten waar wij een goede en jarenlange ervaring mee hebben. Op deze manier kunnen wij écht achter de producten staan die wij dagelijks installeren.

24/7 Storingsdienst

Heeft uw organisatie behoefte aan een hoog niveau van continuïteit? Wij bieden een 24/7 storingsdienst met verschillende responstijd mogelijkheden.

Vrijblijvende camerabewaking offerte

Wij komen geheel vrijblijvend langs voor een offerte en adviesgesprek. Na de schouwing op locatie stellen wij een open offerte voor u op met alle prijzen en informatie individueel gespecificeerd. 

Gespecialiseerd in beveiligingstechniek

Gespecialiseerd in beveiligingsoplossingen op maat. Mede dankzij onze uitgebreide ICT kennis mogen wij bouwen aan unieke beveiligingsoplossingen voor onze klanten.

Enkele van onze klanten waar wij met trots voor mogen werken!

camerabewaking

Waarom kiezen voor RRB Security?

Er zijn een groot aantal beveiligingsbedrijven waar u uit kan kiezen voor uw beveiliging. Waarom zou u dan juist voor RRB Security kiezen?

RRBSecurity is al een toonaangevende installateur op het gebied van camerabewaking. Daarnaast voorzien in bijbehorende integraties zoals toegangscontrole, intelligente bewakingscamera’s, kentekenregistratie & andere oplossingen. Wij gaan graag een stap verder en combineren beveiliging met ICT. Onze camerabewaking oplossingen zorgen niet alleen voor uw veiligheid, maar zijn zelf ook veilig. Ook het onderwerp cybersecurity staat bovenaan ons lijstje als het gaat om veiligheid. Wij werken met A-kwaliteit hardware & zorgen ervoor dat u binnen no-time wordt geholpen.

Camerabewaking voor uw organisatie

Een camerabewaking systeem waakt dag- en nacht automatisch over uw veiligheid. Professionele camerabewaking is de afgelopen jaren flink in prijs afgenomen. Naast de toenemende beeldkwaliteit zijn er ook steeds meer slimme bewakingscamera’s die in staat zijn om bijvoorbeeld auto’s te detecteren. 

Maar niet alleen auto’s, denk ook aan personen, treinen, dieren, enzovoort. Wij specialiseren ons in dit soort oplossingen. Deze worden vaak al toegepast bij organisaties or instanties waar dit kostenbesparend kan werken. Denk aan het automatiseren van processen en handelingen, of simpelweg tijdsbesparing en handhaving d.m.v. cameratoezicht.

Daarnaast is het automatisch detecteren van kentekens een betaalbare oplossing geworden voor zelfs kleinere organisaties. Kortom, camerabeveiliging is niet meer weg te denken, vraag vrijblijvend een offerte & advies gesprek aan op locatie voor camerabewaking buiten of binnen.

camerabewaking
camerabewaking

Software koppelingen voor camerasystemen

Video management systemen
✓ Intelligente camera detectie
Kenteken herkenning (ANPR)

Video Content Analyse (VCA)
Gezichtsherkenning
✓ Alarmsystemen

Toegangscontrole
Mensen en auto detectie

Telefonisch contact opnemen? 085 303 48 69
Wij helpen u graag verder!

All-in-one Video management system (VMS) oplossingen

Video Management Systemen zoals Milestone XProtect zijn speciaal ontwikkeld voor bedrijven die op zoek zijn naar een professionele beveiliging. Hierbij worden intelligente bewakingscamera’s en software geïnstalleerd. Deze zijn geschikt voor professionele doeleinden. Voor de installatie van een VMS systeem zijn wij officieel partner van Milestone. Met Milestone kunnen we innovatieve beveiligingsapplicaties installeren.

Denk bijvoorbeeld aan toegangscontrole, gezichtsherkenning, kentekenregistratie, slagbomen en een eigen alarmcentrale met meldkamer. Dankzij onze uitgebreide ICT kennis kunnen wij een stap verder gaan met de installatie van uw camerabewakingssysteem buiten of binnen. Wij kunnen verschillende beveiligingsoplossingen op maat installeren voor uw bedrijf, dit gaat verder dan een camerabewaking set of een camerabewakingrecorder. Bent u benieuwd wat er bij uw bedrijf allemaal mogelijk is? Neem direct contact met ons op om een afspraak te maken.

Camerabewaking

Camerabewakingssystemen –
‘NVR’ tot ‘Video Management Software’ oplossingen

U bent op zoek naar een simpele doch professioneele camerabewaking oplossing? Uiteraard kan u hiervoor ook bij ons terecht. Wij bieden verschillende oplossingen, varierend van DVR oplossingen op basis van bijvoorbeeld Dahua Tot Milestone.

Wij komen wij u langs op locatie om een offerte op maat samen te stellen. Geen onverwachtse kosten achteraf, een open offerte met alle kosten opgesomd. Een camerabewaking systeem (afhankelijk van de grote) kan al binnen enkele werkdagen worden geplaatst.

Naast onze oplossingen op maat waar u een vrijblijvende offerte voor kunt aanvragen, kunt u ook gebruik maken van onze vooraf samengestelde camerabewaking sets. Deze sets zijn inclusief montagekosten en bijkomende materialen. Op deze wijze komt u nooit voor verassingen te staan.

Offerte aanvragen?

Vrijblijvend advies - scherp geprijsd
Offerte op locatie - d
ezelfde werkdag geregeld!

 

085 - 303 48 69   

Offerte aanvragen

Welke functionaliteiten zijn belangrijk voor camerabewaking?

Garantie op uw camerabewaking

De garantie van de apparatuur is uiteraard van groot belang. De meeste A-merken hanteren vandaag de dag een garantietermijn van 3 jaar. Op harde schijven rust echter vaak wel maar 2 jaar garantie. Vraag daarom bij aankoop goed na hoeveel garantie er op alle componenten zit. Ook is de soort garantie belangrijk. Is dit “carry in” of bijvoorbeeld “omruil” garantie? Bij dat laatste wordt de apparatuur omgeruild voor een geheel nieuw exemplaar met wederom 3 jaar garantie.

Waterdichtheid (IP certificering)  

Gebruikt u de bewakingscamera’s buiten? Dan is het van belang dat uw bewakingscamera’s zij voorzien van een IP66 of IP67 rating. Deze zorgt ervoor dat de bewakingscamera’s tijdens alle seizoenen en weersomstandigheden waterdicht blijven. Indien u de bewakingscamera’s zelf zou willen monteren is het belangrijk alleen rubbers, fittingen en afsluitingen toe te passen. Zo niet, dan loopt er op ten duur vocht of water in de bewakingscamera’s.

Invalshoeken camerabewaking

Hoeveel kan de bewakingscamera zien? Dit al is afhankelijk van een aantal factoren. Ten eerste de resolutie. Hoe groter de resolutie, hoe meer zicht de bewakingscamera heeft. Ten tweede moet u kijken naar de lens. Is deze 2,8mm? Of soms 3,6mm? Er zijn ook modellen met andere type lenzen maar deze twee zijn wel het meest voorkomend. Bij gebruik van een 2,8mm lens heeft de bewakingscamera een kijkhoek van zo’n 108 graden. Kortom, erg breed. Hiermee kunt u een enorm stuk filmen. Zo loont het dus in bepaalde situaties om verschillende type camera’s te gebruiken.

Juiste type bewakingscamera

Hoever weg is het object of de situatie die u in beeld wil brengen? Afhankelijk hiervan kan het bijvoorbeeld nodig zijn om een varifocale camera te gebruiken. Dit in verband met de scherpte waarin u de situatie wil kunnen filmen. Maar denk bijvoorbeeld ook aan het gebruik van features zoals autotracking, people counting of line crossing detection. Allemaal stuk voor stuk functionaliteiten die u geld kunnen besparen of zelfs opleveren.

Resolutie bewakingscamera’s

De resolutie is uiteraard een belangrijke eigenschap aan de camera. Deze zorgt ervoor dat situatie of objecten in beeld in een hoge kwaliteit kunnen worden weergeven. Wij adviseren minimaal een Full-HD camera toe te passen. Dit omdat deze qua prijs nog amper schelen met HD en lager.

WDR

Wide Dynamic Range is een zeer belangrijke functionaliteit. Deze zorgt er namelijk voor dat er tegenlicht wordt gecompenseerd. Zonder deze functionaliteit zouden camera’s niets zien in donkere of hele lichte omstandigheden. Kortom, WDR is bijna net zo belangrijk als de resolutie in de camera.

Infrarood bewakingscamera’s

IR, beter bekend als Infrared of Infrarood. Zorgt ervoor dat er ’s nachts ook bewakingsbeelden kunnen worden gemaakt. Dit is uiteraard van belang wanneer u in de nacht ook een persoon wilt kunnen herkennen of zien. Ook speelt infrarood een belangrijke rol bij het gebruik van ANPR / LPR Automatic number plate recognition / license plate recognition. Veel camera’s hebben vandaag de dag standaard IR. Infrarood is een functionaliteit die ook moet worden afgesteld. Er is geen 1 size fits all. Controleer dus goed de camerabeelden en zorg dat er ’s nachts goede beelden worden gemaakt!

Als camerabewaking specialisten hebben wij u met vraagstukken als

Privacy toetsing camera’s

Camerabewaking is inmiddels een vast gegeven in Nederland. Des al niet te min is het belangrijk om te weten wat wel en wat niet mag met een camerasysteem. Wij helpen u hier verder bij. Wij zijn op de hoogte van de wetgeving omtrent camerabewaking. Hebben de camera’s zicht op de openbare weg? Dan is het zelfs mogelijk dat u als organisatie een DPIA (Data Protection Impact Assessement) moet uitvoeren.

Bewaar termijn camerabeelden

Standaard mag er niet meer dan 4 weken worden opgenomen. Sommige sectoren mogen zelfs maar 1 of 2 weken opslaan. Soms mag er zelfs helemaal niets worden opgenomen en mag er alleen live worden gekeken. Dit alles is afhankelijk van de omstandigheden en de specifieke regelgeving omtrent de sector.

Voorwaarden van cameratoezicht op de werkvloer

Indien het gerechtvaardigd belang aanwezig is, mogen camera’s ook (tijdelijk) op de werkvloer worden geplaatst. Wel geldt hierbij dat de werknemers van tevoren zijn ingelicht, de camera’s zichtbaar zijn en de werknemers en eventueel klanten duidelijk op de aanwezigheid van cameratoezicht gewezen worden.
Daarnaast geldt ook dat de beelden enkel gebruikt mogen worden voor de doeleinden waarvoor bewakingscamera’s zijn geplaatst.Ook is het op basis van camerabeelden aanspreken van werknemers op hun arbeidsproductiviteit niet toegestaan.. Mocht een werkgever de beelden toch gebruiken en overgaan tot ontslag, dan is het een goed idee om een bedrijfsrecherche onderzoeker in te huren voor advies.

Algemene verordening gegevensbescherming wetgeving camerabewaking

De AVG heeft ook toepassing op camerasystemen. De regelgeving hiervan is erg complex en voor iedere individuele installatie vaak weer anders. Een adviseur is dan ook ten zeerste aan te raden. De boete voor het incorrect opslaan of verwerken kan oplopen tot 4% van uw jaaromzet. Voorkomen is hier dus beter dan genezen. Voor een korte & duidelijke uitleg kunt u terecht bij de autoriteit persoonsgegevens.

Hoeveel bewakingscamera’s heeft u nodig?

Een eerste belangrijke keuze die je moet maken is het aantal bewakingscamera’s dat je wil gaan laten plaatsen. Denk hierbij ook aan de plekken rond je pand / woning die je in de gaten wil kunnen houden. Wij voorzien daarnaast in advies voor de beste afstelling van de bewakingscamera’s zodat er optimaal gebruik wordt gemaakt van het aantal bewakingscamera’s.

Camerabewaking onmisbaar vandaag de dag

In de huidige samenleving is camerabewaking onmisbaar geworden voor bedrijven en in steeds groter wordende vormen ook voor particulieren. Camerabewaking biedt uitkomst voor het vergaren van bewijsmateriaal voor bijvoorbeeld diefstal en fraude. Maar denk ook aan het optimaliseren van bedrijfsprocessen en het automatiseren daarvan. Wij ondersteunen u en uw organisatie in het adviseren, installeren en onderhouden van camerabewaking systemen. Een oplossing voor camerabewaking is ook te combineren met toegangscontrole, alarm & bijvoorbeeld intelligente detectie door middel bewakingscamera’s. Wij specialiseren ons in het combineren van deze oplossingen binnen 1 platform (Video Management Systeem). Waar u ook opzoek bent naar een camerasysteem, camerabewaking barendrecht of helemaal in het oosten van Nederland. Wij helpen u graag verder!

 

Vraag uw gratis en vrijblijvende camerabewaking offerte direct aan!

Onze adviseur komt bij u langs, maakt met u een plan, en kan ter plekke de prijs bepalen dankzij onze jarenlange kennis op het gebied van camerabewaking. 

Wij adviseren bedrijven, overheidsinstanties én particulieren. U ontvangt dezelfde werkweek nog uw offerte in de bus om camerabewaking te laten plaatsen. Vraag hier direct uw offerte aan.

camerabewaking

Toepassen van slimme camerabewaking

Bent u benieuwd hoe uw organisatie geld kan verdienen door het gebruik van een camerasysteem? Wij lichten dit uiteraard graag in persoon toe, maar hier zijn een paar voorbeelden:

Automatische Kentekenherkenning  

Verkort een wachtrij door bepaalde kentekens te “whitelisten” en automatisch toegang te verschaffen. Of stuur een automatisch bericht wanneer de bewakingscamera een kenteken herkent welke op de “blacklist” staat om eventuele problemen te voorkomen.

Heatmapping

U kunt in de camera zien waar de meeste mensen lopen / stilstaan. Dit is handig voor bijvoorbeeld winkels. Zo weet u waar u het beste bepaalde producten kan positioneren. Dit werkt omzetverhogend en verdiend zichzelf op deze wijze ook snel terug.

Guardian / Fencing

Geneer meldingen wanneer een persoon uw terrein betreed. Dit is handig voor bijvoorbeeld ISPS locaties (haven) of spoorwegen / tijdelijke beveiliging. Op deze wijze kan een volledig terrein worden bewaakt d.m.v. slimme camerabewaking.

Video Content Analyse

Video Content Analyse, VCA word gebruikt voor het detecteren van bijvoorbeeld mensen, auto’s, treinen en/of dieren. Deze functionaliteiten worden met het jaar steeds beter en vertonen steeds minder false positives. De technologie kan bijvoorbeeld ook meten hoe snel auto’s rijden, is richtingsgevoelig en kan kleuren en patronen herkennen door deel learning & AI programmatie. Kortom, VCA zal de toekomst van camerabewaking steeds slimmer maken, en dus camerabewaking naar een nieuw niveau tillen.

Wij voorzien u graag van het juiste advies en een camerabewaking systeem welke bij uw organisatie past.
Meer weten? Lees hier verder over de verschillende oplossingen en mogelijkheden.

 

Camerabewaking aankoopgids

Het is van belang dat u als koper goed toelicht waar de uw camerabewaking aan moet voldoen, en wat het moet kunnen. Om u op weg te helpen, hebben wij een aantal camerabeveiliging adviezen op een rij gezet!

#1 Camerabewaking transmissie via draadloos, UTP, glasvezel of coax

Transmissie van camerabewaking kan op verschillende manieren plaatsvinden. Veel bewakingscamera’s vandaag de dag maken gebruik van UTP of Wi-Fi. Er zitten echter genoeg haken en ogen aan het gebruik van de verschillende methodes. Hieronder een kleine opsomming van handige informatie van de meest voorkomende manieren van transmissie mogelijkheden.

Draadloos Wi-Fi signaal

Wanneer een bewakingscamera wordt aangesloten via Wi-Fi is dit meestal voor zeer kleine installaties. Voornamelijk voor particulier gebruik. Dit omdat Wi-Fi vaak op de lange termijn aanzienlijk meer storingen met zich meebrengt. Denk daarbij ook aan ongemakken als het opnieuw moeten instellen wanneer er van Wi-Fi router wordt gewisseld. Andere voorbeelden zijn een verminderde beschikbare bandbreedte voor de overige apparaten op het netwerk aangezien bewakingscamera’s constant een aanzienlijke bandbreedte kunnen gebruiken. Andere nadelen kunnen zijn een slecht ontvangst van de Wi-Fi op de bewakingscamera waardoor er een noodzaak is voor het plaatsen van extra Wi-Fi access points.

Dit kan snel oplopen in prijs waardoor een bekabelde bewakingscamera snel een betere keuze kan zijn. Anderzijds kan een draadloze bewakingscamera een degelijke oplossing vormen wanneer er weinig budget is voor camerabewaking.

Vaak al zijn Wi-Fi bewakingscamera’s gericht op particulieren die zelf de bewakingscamera gaan plaatsen. Veel van deze bewakingscamera’s zijn geen A merk fabrikanten maar komen wel met een handige app die eenvoudig is in te stellen. Mede hierom maken bewakingscamera installateurs weinig gebruik hiervan omdat de particulier de apparatuur vaak zelf direct kan inkopen en er voor een camera installateur dan ook geen marge op de apparatuur overblijft.

Ook de levensduur van deze apparaten kan aanzienlijk korter zijn tegenover A merk hardware. Dit kan de indruk wekken dat de installateur mindere hardware gebruikt met storingsgevoelige componenten. De prijs kwaliteit verhouding kan hierdoor onder druk komen te staan. Zeker als de installateur op locatie moet komen voor de diagnose en er ook nog eens voorrijkosten dienen te worden gerekend.

camera installatie

UTP bekabeling

UTP bekabeling, ook wel CAT bekabeling genoemd. Dit is de meest voorkomende, en over het algemeen de minst gevoelige manier van transmissie voor storingen aan bewakingscamera’s. Naast dat UTP kabel erg dun is, eenvoudig te trekken is en goedkoop, is het ook makkelijk af te monteren. Zelfs voor leken. Het enige wat benodigd is: Een kabelstripper, netwerktang voor RJ45 connecteren, RJ45 connectoren en een striptang. De kleurcode is ook eenvoudig op te zoeken. Een ander, zeer groot voordeel, is het gebruik van Power over Ethernet. Hierbij wordt door middel van een PoE netwerk switch of PoE adapter, zowel het signaal als de spanning over dezelfde CAT kabel gestuurd. Power over Ethernet is vrijwel onmisbaar voor moderne bewakingscamera’s. Zelfs PTZ bewakingscamera’s (Pan Tilt Zoom) kunnen gebruik maken van PoE, ondanks de extra benodigde wattage.

camerabewaking

Dit kan worden bereikt door gebruik te maken van PoE+. PoE+ kan tot 30 watt spanning per UTP poort leveren. Veel moderne netwerk switches bieden deze mogelijkheid als optie. Dit voorkomt onnodige extra bekabeling en adapters. Naast een nettere uitstraling en minder componenten die stuk kunnen gaan, is het ook mogelijk om via een PoE netwerk switch de stroom op afstand aan en uit te zetten. Dit kan grote voordelen bieden voor diagnose van problemen. Ook maakt dit het mogelijk om problemen op afstand te kunnen verhelpen. De meeste bewakingscamera’s werken op basis van een 100 mbit verbinding. Dit omdat simpelweg er geen noodzaak is voor 1 gigabit connectiviteit. Enkele high end bewakingscamera’s bieden dit soms wel aan, al is er vrijwel nooit echt meer dan 100 mbit nodig. Vrijwel alle soorten CAT bekabeling die er zijn, zijn geschikt voor Power over Ethernet. CAT5E, CAT6, CAT6E, CAT6A, CAT7 en alle andere varianten van CAT6 t/m hoger zijn hier prima geschikt voor. PoE heeft 4 aders nodig voor een correcte werking. Eén van de weinige nadelen van UTP bekabeling t.o.v. Wi-Fi, is dat de aanlegkosten vaak wat hoger uitpakken. Echter is het in zakelijke omgevingen uiterst ongebruikelijk om Wi-Fi te gebruiken i.v.m. de betrouwbaarheid / continuïteit.

Glasvezel

Bewakingscamera’s kunnen soms ook via glasvezel worden aangesloten. Dit is echter wel eerder uitzondering van regel. Wanneer bewakingscamera’s via glasvezel worden aangesloten is dit meestal via een SFP module. Een voorbeeld van zo’n bewakingscamera is de Axis Q8752-E. In de bewakingscamera wordt een SFP module gestopt die via LC glasvezel kabels via multi-mode of single-mode kunnen worden verbonden. Deze verbinding dan vervolgens naar een netwerkswitch of glasvezel media converter. Een voordeel hiervan kan zijn dat er via glasvezel geen stroom wordt getransporteerd, alleen licht. Dit is handig bij blikseminslag om overslag te voorkomen. Ook kan een glasvezel kabel veel langer zijn dan een UTP kabel. Bij UTP dient er na 100 meter een switch te worden geplaatst. Bij single mode glasvezel kan de kabel tientallen kilometers lang zijn. Vaak worden deze kabels wel in speciale mantelbuis gelegd om te zorgen dat deze niet beschadigen, gezien de fragiele aard van de kabels.

 

Coax kabel

Coax kabel werd vroeger gebruikt voor analoge bewakingscamera’s. De eerste generatie bewakingscamera apparatuur werkte uitsluitend met deze bekabeling. Door de steeds hogere resolutie van bewakingscamera’s werd de coax kabel al snel obsoleet. De beschikbare bandbreedte van coax kabels is aanzienlijk kleiner dan via UTP of glasvezel. Circa 2015 maakte coax techniek echter wel een rentree in de wereldmarkt voor bewakingscamera’s. Door moderne technieken kan de kabel beter worden benut om hoge kwaliteit bewakingscamera’s te ondersteunen. Dit protocol heeft verschillende benamingen. Afhankelijk van de fabrikant. Zo noemt Dahua, een grote speler op dit gebied, de techniek HDCVI. Hikvision kwam met HD-TVI.

Andere fabrikanten noemde het HD over Coax of vergelijkbare termen. Met deze techniek kan de reeds getrokken coax bekabeling worden gebruikt om zeer hoge resolutie bewakingscamera’s (4K en hoger) aan te sluiten. Een groot nadeel van bewakingscamera’s via coax is wel ghosting. Ghosting treedt op wanneer de kwaliteit van de kabel niet 100% is. De bewakingscamera krijgt soort schaduwen, en soms zelfs golvende schaduwen in beeld wat het zicht enorm verslechterd. Dit is een bekend verschijnsel, vooral wanneer de coax bewakingscamera’s worden aangesloten met zogeheten video baluns. Hierbij wordt er over het algemeen een UTP stekker aan een analoge tulp connector bevestigd die het signaal van analoog weer omzet naar digitaal signaal. Dit wordt ook wel UTP over Coax genoemd. Deze conversiemethode is een goedkope oplossing voor gebruik van de bestaande coax kabel. Wel gaat dit vaak samen met een grote hoeveelheid storingen en problemen zoals ghosting.

Type bewakingscameraTransmissie via
Analoge bewakingscamera'sCoax
IP bewakingscamera'sUTP
HDCVI bewakingscamera'sUTP / Coax

2# Meest voorkomende obstakels voor personen die zelf de montage van bewakingscamera’s willen uitvoeren

Het kan voorkomen dat u de kosten moet drukken en besluit zelf de montagewerkzaamheden op u te nemen voor het camerabewakingssysteem. Om te weten waar u aan begint hebben wij de meest voorkomende problemen op een rijtje gezet.

Camerabewaking installatie en montage gereedschappen

Een groot verschil tussen een goede DIY’er en een professionele installateur zijn de beschikbare gereedschappen. Een camerabewaking monteur doet dit werk iedere dag, heeft iedere soort boor en krachtig gereedschap om iedere klus te kunnen klaren. Van buigveren, goot, buis, connectoren tot grote hoeveelheid schroeven, afdichtingsmaterialen, bekabeling en testapparatuur. Het is daarom erg belangrijk dat u van te voren bekijkt welke gereedschappen en materialen u nodig heeft voor de werkzaamheden. Hier een opsomming van de meest voorkomende materialen en gereedschappen.

Kennis over netwerken en netwerkveiligheid

Een camerabewaking installatie maakt in de meeste gevallen gebruik van het internet of een lokaal netwerk. Het is daarom belangrijk dat u basiskennis heeft over hoe internet, routers en netwerkswitches werken. Niet alleen om het camerasysteem te laten werken, maar vooral ook om het veilig te laten functioneren. Een veelvoorkomend probleem is dat gebruikers niet op de hoogte zijn van de mogelijke veiligheidsrisico’s wanneer bewakingscamera’s benaderbaar worden gemaakt vanaf het internet. Zorg daarom altijd voor veilige, unieke wachtwoorden. Maak alleen de noodzakelijke poorten en diensten beschikbaar die benodigd zijn voor wat u wil bereiken.

Basiskennis over
IPv4/ IPv6Download / Upload snelheid
Netwerk switchesNetwerk snelheid
Port forwardingP2P
RoutersTCP/ UDP
TCP/IPPower over Ethernet

camerabewaking

Up-to-date houden van camerabewaking apparatuur

Een veelvoorkomend probleem bij het gebruik van NVR oplossingen, vooral bij fabrikanten uit China, is het up-to-date houden van firmware. Wanneer u de camerabewaking network video recorder en bewakingscamera’s aanschaft is het als leek vaak één van de laatste dingen waar u over na heeft gedacht. Firmware updates. Deze kunnen een doorn in het oog zijn om bij te houden en om op te hoogte te blijven van welke problemen er spelen. Niet alleen de fabrikanten vermelden hier veelal weinig over, de apparatuur geeft het veelal ook zelf niet aan. Het proces is meestal als volgt:

  • U logt met een Windows apparaat in op de bewakingscamera via de webbrowser
  • Controle van de firmware versie. Check de datum en eventueel bekende problemen met de huidig geïnstalleerde firmware versie.
  • Vooral bij Chinese fabrikanten is het vaak noodzakelijk dat u op de website van de fabrikant zoekt naar de meest recente firmware. De firmware controle functie bij veel bewakingscamera’s van bijvoorbeeld Dahua en Hikvision zijn niet altijd accuraat of überhaupt werkend.
FabrikantFirmware repository
AxisAxis Link
DahuaDahua Link
HikvisionHikvision Link
BoschBosch Link
HanwhaHanwha Link
UbiquitiUbiquiti Link
SonySony Link
MobotixMobotix Link
VivotekVivotek Link

Verschillende manieren om bewakingscamera’s in te zien via het internet

Het komt vaak voor dat wij worden gebeld door particulieren klanten die plots geen toegang meer hebben tot de bewakingscamera’s via de meegeleverde app van de fabrikant. Vrijwel altijd komt dit door dezelfde problemen. Of de router is recent vernieuwd en de portforwarding is uit de router, of het externe (WAN) IP is veranderd. Dit laatste kan plots, zelfs na jaren ineens veranderen. Mede daarom bieden sommige fabrikanten andere methodes tot inzage van de beelden dan alleen port forwarding. Hier een overzicht van de meest voorkomende:

camerabewaking advies

P2P (peer to peer)

Bij gebruik van peer tot peer techniek is de portforwarding methode niet nodig. De bewakingscamera’s of netwerk video recorder maken zelf verbinding met een P2P server van de fabrikant via willekeurige, vaak hoge, openstaande netwerkpoorten naar buiten toe. Het grote voordeel hiervan is dat dit vrijwel altijd zonder enige problemen werkt op simpele thuis en MKB netwerken. Wisselende routers, internet providers en WAN IP adressen veroorzaken geen problemen via deze methode. Zolang de bewakingscamera’s en bewakingscamera recorders verbonden zijn met het internet zal dit blijven functioneren.

VPN

Een andere manier van verbinding maken zou via een VPN kunnen zijn. U heeft in dat geval een apparaat in uw lokale netwerk die LAN connectiviteit verzorgt naar het camerasysteem. Enkele oplossingen hiervoor zouden kunnen zijn:

Het is belangrijk dit niet te verwarren met VPN provider zoals Express VPN, Windscribe, Beartunnel, NordVPN enzovoort. Deze VPN providers zorgen alleen voor (redelijk) anonieme connectiviteit naar het internet zelf toe. Dit om uw IP adres te maskeren om zo minder digitale sporen achter te laten voor bijvoorbeeld Google of persoonlijke advertenties. Kortom, de term ‘Virtual Private Network’ kan op verschillende doeleinden duiden.

Port forwarding

Port forwarding houdt letterlijk in een poort beschikbaar maken vanaf het internet naar uw lokale netwerk toe. Standaard staan alle poorten van buiten naar binnen dicht, maar van binnen naar buiten open (in reguliere huis tuin en keuken netwerken). Hierdoor kunt u met uw apparaten op het internet komen wat bijvoorbeeld grotendeels werkt op poort 80,443,8443,8080 enzovoort. Bij port forwarding stellen we dus als het ware een ‘deurtje’ open voor verkeer wat erin wil. In dit geval u, die van het internet naar uw camerasysteem op het lokale netwerk wil navigeren. Dit open zetten van poorten en doorverwijzen naar een lokaal apparaat, de network video recorder, noemen we ook wel NAT (Network Address Translation). Het is belangrijk om te weten dat als u bij dit apparaat kan vanaf het internet, iedereen dit kan (mits er geen verdere restricties actief zijn). Op commerciële firewalls kan de bron vaak ook worden beperkt. Bij de standaard geleverde routers door providers zoals KPN, Delta of Odido kan dit vaak niet.

#3 360 Graden camerabewaking

Een 360 graden bewakingscamera is een type camera met een 360 graden lens, ook wel fisheye lens genoemd. Deze heeft een zicht van 360 graden. Door het gebruik van 360 graden bewakingscamera’s is het mogelijk om in grote overzichtelijke ruimtes een volledig beeld van de omgeving te creëren met een enkele bewakingscamera. Op deze wijze kunnen kosten op montagewerkzaamheden, licenties, montage materialen en extra bewakingscamera’s worden bespaard. Van belang is wel dat de hoogte van de bewakingscamera en de plaatsing optimaal zijn. Ook is het belangrijk om te onthouden dat een 360 graden panoramische bewakingscamera een overzichtsdoel dient en slechts in mindere maten geschikt is voor detailbeelden. Dichtbij de bewakingscamera kan er zeker genoeg detail worden uitgehaald. Helemaal bij 12 megapixel of meer is dit goed haalbaar.

Dewarping panoramische 360 graden bewakingscamera’s

360 Graden bewakingscamera’s, ook wel fisheye bewakingscamera of panoramische bewakingscamera’s genoemd, kunnen afhankelijk van het type en merk beschikken over softwarematige dewarping. De dewarping functionaliteit zorgt ervoor dat het fisheye (vissenoog) beeld wordt getoond als een reguliere bewakingscamera. Hierdoor kunt u alle kanten in de ruimte op kijken. Met een normale camera zouden hier extra camera’s voor benodigd zijn aangezien de meeste kijkhoeken van reguliere camera’s niet groter is dan zo’n 110 graden. 360 Grfaden bewakingscamera’s hebben hierom een groot voordeel voor open ruimtes.

Wanneer gebruik je geen 360 graden bewakingscamera’s

Als een ruimte veel obstakels heeft zoals pilaren, stellingen, kort zichtveld e.d. Een 360 graden bewakingscamera is duurder dan een reguliere bewakingscamera. Als regel wordt gehanteerd dat deze minimaal 2 of 3 bewakingscamera’s zou moeten vervangen om rendabel te zijn.

Verschillende soorten camera streams

De meeste 360 graden camera’s bieden meerdere soorten camera streams. Denk aan een fisheye view, quadrant 1 t/m 4, panorama en enkele beelden. Geheel afhankelijk van het type en merk kan dit verschillen. Wij adviseren op zijn minst een quaddrant en fisheye view. Zo kunt u overzicht hebben zonder dewarping view aangezien niet alle camerasoftware oplossingen dit altijd goed ondersteunen van ieder model.

camerabeveiliging

#4 Camerabewaking opnames exporteren

Het exporteren van camerabewaking opnames gebeurt via de meegeleverde camerabewaking software van de fabrikant. Dit kan rechtstreeks op de recorder zelf via een monitor en USB stick, maar ook vaak via een Windows, Mac, IOS of Android applicatie. Zo heeft Milestone Systems als voorbeeld de Milestone Smart Client en heeft Dahua de SmartPSS software hiervoor. In de software is een export knop te vinden waarmee een tijdsselectie wordt gemaakt en de gewenste opslaglocatie aan kan worden gegeven. Meer informatie over de werking hiervan vind u bij onze sectie handleidingen.

Exporteren lange fragmenten camerabewaking opnames

Om de snelheid van een export te versnellen adviseren wij bij lange beeldfragmenten van een camerasysteem de opnames eerst op de computer op te slaan i.p.v. een USB stick of HDD via USB 2.0. Dit is namelijk een veelvoorkomende bottleneck voor de snelheid waarmee dit proces kan plaatsvinden. De recorder zelf kan dan wel snel genoeg exporteren, echter kan de USB stick kan niet snel genoeg de grote bestanden wegschrijven. Het kopiëren van de bestanden zodra deze klaar zijn naar de USB stick is dan betrouwbaarder. Wij raden aan minimaal een USB 3.0 apparaat te gebruiken in combinatie met een 3.0 USB poort op de computer of laptop zelf. Ook USB-C en lightning is hiervoor aanzienlijk beter.

Filmen met smartphone van camerabewaking opnames

Het filmen van camerabewaking opnames met een smartphone is een veelvoorkomend verschijnsel. Het grote nadeel van deze methode is de aanzienlijk slechtere kwaliteit waarin de beelden kunnen worden getoond. Wij adviseren gebruikers daarom altijd de beelden te exporten via de bijbehorende software. Vooral als de camerabeelden bestemd zijn voor strafrechtelijk onderzoek is dit erg belangrijk zodat er geen details verloren gaan.

Retentietijd camerabewaking opnames

De retentietijd is de duur hoelang de camerabeelden op blijven geslagen. Deze is in te stellen in de recorder of op de camera server. Wettelijk is vastgelegd dat er volgens de AVG niet langer dan 28 dagen beeld mag worden bewaard. Bij controles hiervan kunnen zeer hoge boetes worden opgelegd door de Autoriteit Persoonsgegevens als er toch langer dan 28 dagen wordt opgenomen. Mocht er langer dan 28 dagen worden opgenomen moet dit worden aangegeven en worden getoetst door het AP of dit mag. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een productieproces van een bedrijf langer moet worden bewaard. Dit moet dus ten allertijden worden getoetst en aangegeven.

#5 Verschillen tussen de camerabewaking apps van fabrikanten

Er zijn veel fabrikanten die hun eigen softwareoplossingen hebben gebouwd voor het gebruik van bewakingscamera’s. Sommige oplossingen zijn gericht op thuisgebruik, andere op mobiel gebruik.

camerabeveiliging

Of juist centraal gebruik zoals meldkamers of securityloges. Veel fabrikanten proberen zich hedendaags te onderscheiden door middel van slimme functies zoals het herkennen van personen, auto’s, kentekens, richting, kleuren en een breed scala aan andere objecten. Verder is de gradatie van gebruikersvriendelijkheid en schaalbaarheid een belangrijk onderdeel. Bij de aanschaf van een camerabewaking systeem is het belangrijk om af te wegen waar de zwaartepunten voor u liggen.

Speerpunten
PrijsLicentiekosten
BeeldkwaliteitGebruiksmogelijkheden
LevensduurSlimme functies
Hardware kwaliteitMetadata gebruik
GebruiksvriendelijkheidOndersteunde OS'en
Jaarlijkse licentiekostenSchaalbaarheid
CyberveiligheidFirmware updates
OndersteuningVertegenwoordiging
App mogelijkhedenKoppelingen
ExportatiemogelijkhedenLogging
RapportageAuditing
MFARechten delegatie
GarantieReparatiemogelijkheden
Reserve onderdelenEncryptie

 

#6 Waarom Megapixels geen goed uitgangspunt zijn voor het kopen van camerabewaking

Veelal kijken potentiële kopers van een camerabewaking systeem naar het aantal megapixels van de bewakingscamera’s als definitief doorslaggevend punt. Ondanks de resolutie/ aantal megapixels een belangrijke factor zijn, wordt er veel vergeten verder te kijken dan alleen het aantal megapixels. Hier een aantal goede pointers.

‘Wide Dynamic Range’

Wide Dynamic Range is een functionaliteit gericht op het automatisch regelen van de lichtgevoeligheid. Denk hierbij aan uitdagende lichtsomstandigheden zoals een felle zon die op de camera schijnt. Wide Dynamic Range (ook wel WDR genoemd) zorgt ervoor dat de bewakingscamera alsnog de optimale belichting voor de rest van het beeld kan aanhouden.

‘Backlight Compensation’

Backlight Compensation zorgt ervoor dat er geen onderbelichting in het beeld plaatsvindt.

‘Highlight Compensation’

Highlight Compensation zorgt ervoor dat er geen overbelichting in het beeld plaatsvindt.

Beeldsensor grootte

De grootte van de beeldsensor, de CMOS beeldsensor, bepaald de mogelijke resolutie en lichtsopname.

Infrarood

De meeste beveiligingscamera’s maken gebruik van infrarood, ook wel IR (infrared) genoemd. Zonder infrarood kunnen beveiligingscamera’s niet in het donker kijken wanneer er ook geen verlichting aanwezig is. Hoe werkt de infrarood? infrarood is niet zichtbaar voor het menselijk oog. Beveiligingscamera’s maken gebruik van infrarood om in te donker beeld op te kunnen bouwen.

Afhankelijk van de sterkte van de infrarood leds op de beveiligingscamera kan de camera enkele tientallen meters in het donker kijken. U kunt de infarood leds op een camera vaak wel rood zien kleuren in de nacht. Infrarood geeft warmte af, dit trekt vaak kleine insecten zoals spinnen, vliegjes en muggen aan.

Kijkhoek lens

Nauwe kijkhoek lens bewakingscamera’s

  • Goed voor grote ruimtes 
  • Uitsteken wanneer er toezicht moet worden gehouden en niet zo zeer details nodig zijn
  • Kan ongeveer net zoveel zien als 2 camera’s met een kleine kijkhoek

     

Brede kijkhoek lens bewakingscamera’s 

  • Uitstekend voor details over een langere afstand
  • Benodigd wanneer de camera ver weg hangt van het object of de situatie die moet worden gefilmd
camerabewaking
LensgrootteKijkhoek
2,8 millimeter lens108° kijkhoek
3,6 millimeter lens90° kijkhoek
6 millimeter lens51° kijkhoek
12 millimeter lens29° kijkhoek
50 millimeter lens7° kijkhoek

Codec

Hedendaags is H.265 het meest gebruikte videocodec voor moderne bewakingscamera’s. Vaak zijn binnen een codec weer verschillende profielen beschikbaar. Vaak onder de noemer ‘low’ en ‘high’. Dit heeft invloed op de manier van videocompressie. Naast H.265 is H.264 ook nog veel gebruikt. Beide compressiemethodes vereisen een licentie voor gebruik. Naast deze methodes zijn er nog enkele andere videocompressie codecs: MxPEG, JPEG, MJPEG, Zipstream

Model uitvoering

Er zijn verschillende modellen bewakingscamera’s beschikbaar. Iedere soort uitvoering heeft zijn eigen voor en nadelen. De techniek is vaak hetzelfde, maar de uitvoering anders. Redenen om voor een specifieke uitvoering te kiezen kan bijvoorbeeld zijn: vandaalbestendigheid, montage mogelijkheden, zoom, PTZ of waterbestendigheid. Verschillende model uitvoeringen zouden kunnen zijn:

Bewakingscamera model benamingen
Bullet cameraTurret camera
Mini-Dome cameraPTZ camera
Eyeball cameraPT camera
Panoramische cameraFisheye camera
360 Graden cameraDome camera
ANPR cameraThermische camera
Dual-lens cameraCelhoek camera
People counting cameraCorner-mount camera
Pinhole camera4G camera
Cube cameraMultisensor camera
180 Graden cameraWi-Fi camera
Corrosie-vrije cameraATEX camera

‘Digital noise reduction’

Digital Noise Reduction is een functionaliteit gericht op het onderdrukken van ruis in het beeld van een beveiligingscamera. Digital noise reduction kent meerdere soorten implementaties. Denk aan 3D-DNR, 2D-DNR, Multidimensional noise reduction, temporal noise reduction en nog een aantal vergelijkbare soorten.

    📷 Wat kost camerabewaking?

    Een Camerabewaking systeem inclusief de complete installatie is al verkrijgbaar vanaf €995. Afhankelijk van het type systeem en de hoeveelheid camera's wordt dit stapsgewijs duurder.

    📷 Hoeveel garantie zit er op een camerasysteem?

    Standaard zijn onze camerabewaking systemen voorzien van 3 jaar omruilgarantie. Gaat het product kapot? Dan krijgt u een nieuwe met wederom 3 jaar fabrieksgarantie.

    📷 Zit ik vast aan een abonnement?

    Onze systemen werken zonder abonnementen. Wel bieden wij de mogelijkheid om een service plan af te sluiten. Hierin zitten onder andere onderhoud, remote support, garantieverlening e.d.

    📷 Leveren jullie ook aan particulieren?

    Wij leveren oplossingen aan overheidsinstanties, bedrijven en ook particulieren. Kortom, maatwerk oplossingen voor allerlei doeleinden.